Omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood, 48 de ani, și fiul său, Suleman, 19 ani, se aflau într-o „călătorie pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic”, a anunțat marți, 20 iunie, familia Dawood, potrivit CNN.

„Deocamdată, s-a pierdut contactul cu submarinul lor și informațiile disponibile sunt limitate. Misiuni de salvare conduse la comun de mai multe agenții guvernamentale sunt în curs de desfășurare pentru a restabili contactul cu submersibilul și a-i aduce înapoi în siguranță”, a transmis familia Dawood, într-un comunicat.

Familia Dawood a cerut oamenilor „să se roage pentru siguranța lor”.

„Suntem foarte recunoscători pentru grija arătată de colegii și prietenii noștri și am dori să rugăm pe toată lumea să se roage pentru siguranța lor, acordând în același timp intimitate familiei în acest moment”, potrivit comunicatului.

Familia Dawood este printre cele mai bogate din Pakistan. Shahzada Dawood, a cărui avere este estimată la 6,4 miliarde de dolari, potrivit Market Screener, este membru al Consiliului de Administrație al Institutului SETI din California și vicepreședinte al companiei Dawood Hercules Corporation, o companie de produse chimice cotată la bursă.

Shahzada Dawood. Foto: Engro foundation

Tatăl lui Shahzada, Hussain, în vârstă de 79 de ani, este președintele Dawood Hercules Corporation și al Engro Corporation, care produce îngrășăminte, alimente și energie.

Un miliardar britanic, printre pasageri

Între pasageri, s-ar mai număra și Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, potrivit presei britanice. Harding este președintele Action Aviation, o companie internațională care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației de afaceri.

El a fost unul dintre pasagerii care a participat la cel de-al cincilea zbor comercial operat de Blue Origin, firma spațială a lui Jeff Bezos, anul trecut, așa că presa l-a descris ca fiind un turist spațial. Harding deține recordul mondial Guinness pentru călătoria în jurul Pământului care a atins atât Polul Nord, cât și Polul Sud.

Hamish Harding. Foto: Profimedia

De asemenea, potrivit informațiilor Daily Mail, la bordul submarinului se află și Stockton Rush, directorul executiv și fondatorul OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează expediții la mare adâncime.

Stockton Rush. Foto: OceanGate

Firma a confirmat că submarinul dispărut îi aparține și a transmis că „ia toate măsurile posibile” pentru a-i aduce în siguranță pe cei cinci membri ai echipajului, fără să ofere alte informații.

Submarinul ar fi condus de pilotul francez Paul-Henry Nargeole. Potrivit Fox News, Nargeolet a condus mai multe expediții pe Titanic, a efectuat el însuși zeci de scufundări în submersibil și a supravegheat recuperarea a mii de artefacte, inclusiv o secțiune de 20 de tone a carenei Titanicului.

Nargeolet a petrecut mai bine de două decenii în marina franceză, ajungând la gradul de comandant. S-a pensionat în 1986 și s-a alăturat Institutului Francez de Cercetare și Exploatare a Marii, conducând submarine de mare adâncime.

Paul-Henry Nargeolet. Foto: Profimedia

Misiune de salvare contracronometru

Salvatorii au timp limitat pentru a-i găsi, întrucât submarinul avea oxigen pentru a sta scufundat 96 de ore.

Submarinul a dispărut duminică în largul coastei din sud-estul Canadei, după ce începuse expediția spre Titanic, în orașul canadian St. John, din Newfoundland

Contactul cu vasul a fost pierdut după o oră și 45 de minute de la scufundare. Ulterior a fost declanșată o operațiune de căutare și salvare, la care sunt implicate nave și avioane americane și canadiene, inclusiv avioane speciale de tip P8 Poseidon, a anunțat luni Garda de Coastă a SUA.

Expediția către epava Titanicului a început duminică, în orașul canadian St. John, din Newfoundland. Epava Titanicului se află la o distanță de aproximativ 600 de kilometri, la o adâncime de 3.800 de metri, pe fundul Oceanului Atlantic. Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu submarinul – de ce a pierdut contactul cu nava Polar Prince, cea care transporta submersibilul, sau la ce adâncime se afla. Foto: Ocean Gate Expeditions

 
 

Urmărește-ne pe Google News