Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară pe 18 martie. În fiecare zi, până la deschiderea urnelor, Libertatea.ro vă prezintă un material despre viața și ascensiunea la putere a liderului de la Kremlin, precum și detalii despre acest scrutin.

Scrutinul prezidențial din Rusia are loc pe 18 martie, zi care coincide cu împlinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Primul dintre contracandidații lui Vladimir Putin este Serghei Baburin, în vârstă de 59 de ani. El face parte din Uniunea Tututror Oamenilor din Rusia și se descrie dept un politician naționalist. A fost membru al Dumei de Stat al primei, celei de-a doua și de-a patra convocări, unde a făcut perte din comietetul pentru Legile Cibile, Penale, Arbitrale și Procedurale. A mai fost în trecut liderul partidului Rodina și a deținut funcția de rector al RGTEU, Universitatea de Afaceri și Economie, din 2002 până în 2012.

Pavel Grudinin este ce-l de-al doilea oponent de-ai lui Vladimir Putin. El s-a născut pe 20 octombrie 1960. În vârstă de 57 de ani, el este cunoscut drept un politician și oligarh. Deține funcția de președinte al Consiliului Deputaților pentru orașul Vidnoe începând cu 9 octombrie 2017. El este candidat din partea Partidului Comunist al Federației Ruse pentru alegerile prezidențiale din Rusia, care se vor desfășura pe 18 martie.

Următorul pe buletinul de vot este Vladimir Jirinovski. El este unul dintre cei mai bătrâni participanți la alegeri, având 71 de ani. Este cunoscut în principal pentru opiniile sale politice, fiind un ultranaționalist. El conduce Partidul Liberal și Democratic al Rusiei, spunând despre el că este ”un showman al politicii din Rusia”. Deseori el amestecă retorica populistă cu cea naționalistă, dar și cu cea împotriva vestului. Vederile sale politice au fost descrise uneori drept fasciste.

Singura femeie de pe lista de contracandidați ai lui Vladimir Putin este Ksenia Sobciak, fiind cunoscută mai mult din showbiz decât din viața politică. Născută pe 5 noiembrie 1981, ea a făcut mai multe facultăți la Univeristatea de Stat de Relații Internaționale de la Moscova, dar și din Sankt Petersburg. Sobciak a participat la cunoscuta emisiune de divertisment din Rusia Dom-2 (”A doua casă”) din 2002 până în 2004, devenind ulterior prezentatoare de știri. Este fiica primului primar ales al orașului Sankt Petersburg și a senatorului Lyudmila Narusova.

Tânăra Sobciak va candida la alegerile prezidențiale din Rusia, de pe 18 martie, din partea Partidului Inițiativei Civice.

Cel de-al doilea membru al Partidului Comunist al Federației Ruse care participă la alegerile prezidențiale este Maxim Suraykin, în vârstă de 39 de ani. El este liderului partidului comunist începând cu 2012. El a aboslivit în 2000 Universitatea de Stat de Inginerie a Căilor Ferate din Rusia și a fondat o companie care repara calculaoare. A făcut parte din Comitetul Comunist al Moscovei și a mai fost nominalizat în 2013 la alegerile pentru primăria capitalei Rusiei, dar nu a participat la scrutin pentru că candidatura sa a fost înregistrată prea târziu. El a fost nominalizat din partea partidului comunist pentru alegeri pe 24 decembrie 2017 și a criticat partidul său pentru că l-a nominalizat simultan și pe oligarhul Pavel Grudinin, arătând că Grudinin este prea bogat pentru a pretinde că este comunist.

Boris Titov, născut pe 24 decembrie 1960, este penultimul contracandidat al lui Vladimir Putin la alegerile de pe 18 maritie 2018. El este un afacerist de succes și comisar prezidențial pentru drepturile antreprenorilor. Din 2016, el conduce Partidul Creșterii (cunoscut în trecut drept ”Cauza Corectă”), formațiune politică din partea căreia participă la scrutinul prezidențial. La capitlul educație, el are în C.V. o facultate de economie terminată la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova.

Grigory Yavlinsky, în vârstă de 65 de ani, este un economist și politician, candiat la alegerile prezidențiale din Rusia de pe data de 18 maritie 2018.

El este cunoscut pentru Programul de 500 de zile, un plan de tranziție a Uniunii Sovietice la economia de piață libere, dar și pentru că este șeful partidului social-liberal Yabloko. El a mai participat de două ori la alegerile prezidențiale: în 1996, când a ieșit pe locul patru și în 2000, când a participat și Vladimir Putin. Atunci a ieșit e locul trei. În 2012, autoritățile l-au împiedicat să pariticpe la alegeri, deși stârnsese peste 2 milioane de semnături, așa cum scria în lege.

Grigory Yavlinsky are un doctorat în economie la Institutul Central de Economie și Matematică al Academiei de Științe a Rusiei și este profesor la Universitatea Națională de Cercetare. Totodată, el vorbește fluent trei limbi: Rusă, Ucraineană și Engleză.

Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, va candida ca independent la alegerile din 2018, dar spune că speră să fie susținut de mai multe partide politice.

La începutul lunii decembrie 2017, el a spus că acum nu va mai participa din partea unui partid, ci o va face ca independent. A mai afirmat că sistemul politic ar trebui să fie unul competitiv, dar că în Rusia opoziția nu are un candidat redutabil care să îi pună probleme la alegerile din martie.

Putin spune că deși cei care îl contestă sunt ”zgomotoși” nu au reușit să propună un candidat care să ofere un program viabil pentru dezvoltarea țării.

Rușii pot spune că au dus-o mult mai bine în timpul mandatelor lui Putin decât o făceau în trecut. De când a ajuns la putere, țara lui a trecut printr-un boom economic, iar armata a cunoscut o expansiune uriașă și Rusia a redevenit una dintre marile puteri ale lumii.


EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale” pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii”

EXCLUSIV / Israela Vodovoz, dusă în Israel cu avionul, într-un sicriu sigilat, din zinc. Transportul este programat în cursul zilei de astăzi, cu plecare de pe Aeroportul Herni Coandă

VIDEO/Blocul cu cele mai mari restanțe la RADET. Locatarii nu au de doi ani apă și căldură. ”E groaznic de frig”

FOTO: EPA ȘI CAPTURI YOUTUBE

 
 

Urmărește-ne pe Google News