Cei doi liberali care au intrat în conflict sunt persoane bine cunoscute în partid, dar și în spațiul public. Dan Vîlceanu, cel care l-a agresat pe Roman, după cum arată imaginile surprinse de camerele de vedere din Parlament, este în prezent în dizgrație în partid, după ce a refuzat să voteze Guvernul Ciolacu și s-a poziționat împotriva unor măsuri ale PNL-ului condus de Nicolae Ciucă.
Vîlceanu a fost exclus de conducerea partidului, dar decizia finală trebuie validată de Consiliul Național al PNL, un for extins. Liberalul, aflat la al doilea mandat de deputat, a cunoscut apogeul odată cu ascensiunea lui Florin Cîțu.
În Guvernul Cîțu, Dan Vîlceanu a fost ministru al finanțelor în perioada august 2021 și noiembrie 2021. Apoi, în Cabinetul Ciucă a fost ministru al investițiilor și proiectelor europene, până în aprilie 2022, când în urma disputelor dintre Cîțu și prim-vicepreședinții PNL, Vîlceanu a demisionat. Tot atunci a renunțat la funcția de secretar general, pe care o deținea începând cu septembrie 2021.
Fost șef al PNL Gorj, Vîlceanu și Cîțu ajunseseră în vara anului 2021 să impună în funcții-cheie din stat numeroși oameni. Unul dintre aceștia a fost Tiberiu Horațiu Gorun, secretar general al Guvernului în perioada în care Florin Cîțu era premier.
Florin Roman, ministru pentru 20 de zile
Florin Roman a ajuns prima dată în 2016 în Parlamentul României, când a fost ales deputat. Roman a făcut parte atât din conducerea PNL în mandatul Orban, dar și în mandatul Cîțu. Aproape tot timpul Roman a fost unul din marii susținători ai aleșilor locali, fie că a fost vorba de salarii mărite, investiții sau indemnizațiile pentru limită de vârstă, cunoscute sub denumirea de „pensii speciale”.
Mereu văzut ca un potențial ministru al dezvoltării, Roman a ratat funcția în Guvernul Orban din cauza opoziției UDMR la acea vreme, potrivit surselor Libertatea. Ministru a ajuns, dar doar în Cabinetul Ciucă, unde a condus Cercetarea și Digitalizarea. A depus jurământul pe 25 noiembrie, dar pe 15 decembrie își dă deja demisia, în urma unui scandal privind studiile sale.
Problemele erau legate de faptul că și-ar fi plagiat o parte din lucrarea de masterat, dar și că a susținut că ar fi urmat cursurile unei facultăți ce ținea de Universitatea Babeș Bolyai, deși acolo doar și-a susținut licența,. Precizările privind studiile erau făcute chiar de rectorul UBB, Daniel David, pentru Libertatea.
La zece luni de la demisia din funcția de ministru, Florin Roman a publicat un răspuns al universității unde a făcut masteratul, în care era precizat faptul că „nu există probe privind un eventual plagiat”.
Coordonatorul pentru locale
Dată fiind relația sa cu primarii, șefii de CJ și consilierii, Florin Roman a fost ales de conducerea PNL pentru a fi coordonatorul partidului pentru alegerile locale. În campanie a fost unul dintre cei mai duri liberali în mesajele față de PSD și l-a luat la țintă și pe Marcel Ciolacu.
„În țara unde premierul României, dl Marcel Ciolacu, vrea să vorbească de «lecție» și se exprimă cu «erecție» este foarte clar că mai există oaze de normalitate. Dl Ciolacu va rămâne în istorie ca «dl erecție», deși parte a presei a «ignorat» gafa șefului PSD”, a scris pe pagina sa de Facebook Florin Roman, coordonator al campaniei PNL pentru locale, pe 19 aprilie.
Greva foamei timp de trei ore
Florin Roman a fost protagonistul unui moment inedit în 2017. Pentru că Puterea, la acea vreme PSD și ALDE, nu dorea să aloce bani pentru Monumentul Unirii de la Alba Iulia, a intrat în greva foamei în Parlament. Însă greva foamei a durat doar trei ore, fiind suspendată de liberal după ce Liviu Dragnea a promis că vor fi alocate resurse pentru Monumentul Unirii.
Florin Roman a mai fost luat pe sus în Parlament în septembrie 2021, când USR și AUR la acea vreme forțau citirea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, înainte de Congresul PNL.
Listă lungă de altercații în Parlament
În actuala legislatură, 2020-2024, una din cele mai cunoscute altercații au fost între deputatul Virgil Popescu și liderul AUR, George Simion. Pe 7 februarie 2022, o dezbatere a dus la jigniri, iar Simion l-a luat de ceafă pe liberalul Virgil Popescu, la acea vreme ministru al energiei.
Pe 19 decembrie 2023, între deputatul Dan Tănasă (AUR) și Daniel Ghiță (deputat PSD și fost luptător de K1) au fost la un pas de bătaie cu aleși ai UDMR, după ce l-au acuzat pe un deputat al Uniunii că miroase a pălincă.
Tot pe 19 decembrie 2023, între George Simion și Diana Șoșoacă a început un adevărat scandal, liderul AUR fiind cel care i-a transmis șefei SOS un mesaj dur: „Te agresez sexual, scroafo!”.