Marius Valentin Tuturluţă a fost angajat la Institutul Cultural Român în decembrie 2016, prin concurs. A fost singurul candidat pentru postul de expert gradul IA – Compartimentul Parteneriate Naţionale – Direcţia Programe Interne. A obţinut 80 de puncte la proba scrisă şi 88,66 puncte la interviu. Cu media 84,33, a fost declarat admis.
Programa de concurs: site-ul ICR
Bibliografia pentru acest post cuprinde două texte de lege, un raport de activitate al ICR, structura ICR şi strategia ICR, toate fiind informaţii aflate pe site-ul institutului. De asemenea, candidatului i-au fost testate „cunoştinţele de cultură generală privind mediul cultural şi artistic românesc”.
Tuturluţă a depăşit aceste probe cu succes, luându-şi în primire fişa postului. Ca expert la Programe Interne, îndatorirea lui de căpetenie sună astfel: „concepe, fundamentează și propune proiecte/programe/acțiuni culturale desfășurate pe teritoriul României, realizate de Institutul Cultural Român”.
Până la activitatea conceptuală din ICR, Marius Valentin Tuturluţă a lucrat la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). La această instituţie, Tuturluţă a îndeplinit munca de referent, „pe ariile Patrimoniu Cultural Imaterial şi Educaţie prin Cultura”, conform site-ului AFCN.
De asemenea, expertul ICR deţine o întreprindere de tip PFA, având ca obiect de activitate consultanţa în afaceri şi managementul.
Profesor de nota 5,1
De trei ori, Tuturluţă, care vine din Slatina, a încercat să treacă examenul de titularizare şi să lucreze ca profesor de istorie cu normă întreagă. Însă fiecare tentativă s-a încheiat cu un eşec.
În 2010, a obţinut nota 5,1 la examenul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt. Un an mai târziu, tot la ISJ Olt, a obţinut 4,15. În anul 2014, Tuturluţă şi-a încercat norocul în Bucureşti, dar n-a reuşit decât un 4,35, cu care apare pe listele ISMB.
Un candidat nu poate deveni profesor titular dacă nu obţine peste 7 la proba scrisă.
Consătean cu un senator PSD
Conform declaraţiilor de avere depuse la ICR, expertul Tuturluţă are unele detalii biografice în comun cu senatorul PSD de Olt Renică Diaconescu. În primul rând, deţine o casă în Schitu, comuna natală a politicianului.
În al doilea rând, părinţii lui Tuturluţă lucrează la Spitalul Judeţean din Slatina, mama, ca asistentă, tatăl, ca magaziner. La acest spital, din nou coincidenţă, profesează ca medic neurolog şi Renică Diaconescu.