Cu toate că presa americană scrie că protestele de amploare din Hamburg au legătură cu prezența lui Donald Trump la Summitul G20, o analiză realizată de BBC News prezintă portretul manifestanților și concluzionează că protestele nu sunt ”în întregime” despre președintele SUA.

Cu toate că atitudinea noului președinte al SUA față de schimbările climatice se poate să-i fi înfuriat pe unii dintre cei care au mers la Hamburg, Donald Trump nu este, cu siguranță, singurul lider care a provocat mulțimea protestatarilor.

Protestatarii de genul acestora sunt la majoritatea summiturilor G20, inclusiv la cele de la Londra din 2009 și din Toronto din 2010, la care a participat Barack Obama.


Citește și: Bătăi, scandaluri și infidelități. Au ieșit la iveală detalii zdrobitoare despre Mădălina Manole! Ce suferință…


Pentru ce se protestează la Hamburg

Intervenția președintelui rus Vladimir Putin în Siria, represiunea lui Recep Tayyip Erdogan asupra disidenților din Turcia și acuzațiile de corupție din jurul lui Michel Temer din Brazilia au fost doar câteva dintre problemele ridicate de protestatari.

Cu toate acestea, problema mare pare a fi, însă, ideea că cei 19 lideri mondiali, plus cei doi oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene, fac afaceri în spatele ușilor închise.

Cercetătorul Julia Kulik, de la Scoala de Afaceri Globale din cadrul Universității din Toronto, este de acord că, pentru un număr mare de protestatari, ideea G20 în sine este suficientă pentru a scoate oamenii pe străzi. „Ideea de a vedea 20-21 de persoane care iau decizii pentru întreaga lume nu este atrăgătoare pentru o mulțime de oameni”, a explicat ea.


Citește și: „Iar când noi nu vom mai fi…” Trupa IRIS se destramă!


Proteste pașnice

Cu toate că imaginile care au făcut înconjurul lumii prezintă persoane mascate care devin violente și incendiază mașini și atacă forțele de ordine, aceștia reprezintă o foarte mică parte dintre cei prezenți la Hamburg.

Există aproximativ 100.000 de protestatari la Hamburg pentru G20, iar majoritatea sunt pașnici. Doar 8.000 dintre cei care au ajuns în ​​oraș înaintea summitului au fost considerați un risc de violență – și chiar mai puțini au fost prinși în ciocnirile care au izbucnit în aceste zile.

Deci, cine sunt anarhiștii?

Extremismul de extremă stâng a devenit o caracteristică a protestelor din ultimii ani, iar Hamburg nu este străin de protestele violente, aici existând încă din anii 80 o mișcare de stânga foarte dezvoltată. De exemplu anul acesta de 1 Mai au avut loc proteste uriașe pe străziule orașului natal al Angelei Merkel, iar în 2008 zeci de automobile au fost incendiate în timp ce manifestanții se luptau cu forțele de ordine.

Având în vedere aceastră istorie a orașului, poliția a fost pregătită. S-au adus întăriri din toată țara, iar persoanele participante la manifestații au fost controlate și percheziționate, fiind confirscate numeroase arme pe care protestatarii le puteau folosi împotriva forțelor de ordine.

Mai mult, poliția se aștepta ca extremiștilor din Hamburg să li se alăture și persoane din alte orașe germane, inclusiv Berlin, dar și din țări vecine precum Elveția, Iralia și țările scandinave.


Citește și: A născut 5 copii, dar arată impecabil! Cum se menține în formă Anca Serea: „După o masă, mănânc…”


Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News