Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creșteri masive de prețuri la petrol, carburanți, gaze și electricitate la nivel mondial, ceea ce a dus mai departe la creșteri spectaculoase de profituri pentru companiile din domeniu, inclusiv în România. 

Comisia Europeană a propus recent taxarea profiturilor excepționale ale companiilor. 

O scurtă trecere în revistă a celor mai mari companii de petrol și gaze din România arată că profiturile acestora au crescut spectaculos în prima jumătate a acestui an.

Petrom, profit de 4,6 miliarde de lei

Profitul net al Petrom a crescut de aproape cinci ori în prima jumătate de an, ca urmare a creșterii prețurilor la petrol și gaze, conform rezultatelor financiare ale companiei, raportate pe Bursa de Valori București.

Petrom | Foto: Hepta

Astfel, câștigul net a urcat de 4,7 ori, de la 979,6 milioane de lei la 4,64 de miliarde de lei.

Concomitent, afacerile companiei au crescut de la 10,2 miliarde de lei în prima jumătate a anului trecut până la 25,6 miliarde de lei în primele șase luni din acest an.

Petrom este singura companie care extrage țiței în România. Totodată, societatea extrage aproximativ jumătate din producția de gaze a țării.

Petrom mai deține și o rafinărie, Petrobrazi Ploiești, și are și cea mai mare rețea de benzinării din România.

Grupul austriac OMV deține 51% din acțiuni, Ministerul Energiei controlează un pachet de 20,6%, iar restul sunt acționari pe bursă.

Întrebată de Libertatea dacă au existat elemente contabile care au dus la creșterea de 5 ori a profitului, Petrom a arătat că profitul din exploatare, excluzând elementele speciale, a fost de 5,9 miliarde de lei, semnificativ mai mare față de cele 1,5 miliarde din primele șase luni ale anului 2021.

Compania enumeră apoi o serie de cauze ale creșterii rezultatului:

  • creșterea prețurilor din segmentul explorare și producție
  • marjele de rafinare semnificativ mai mari pe segmentul rafinare și marketing
  • marje solide la gazele naturale în segmentul gaze și energie.

Compania mai arată că investițiile s-au ridicat la 1,38 de miliarde de lei, cu 15% peste cele 1,2 miliarde din primul semestru al lui 2021.

Rompetrol a trecut pe plus

Tot în domeniul petrolier, este listată pe bursă și Rompetrol Rafinare, care deține rafinăria Petromidia și a doua rețea de benzinării ca întindere.

Rompetrol

Compania a raportat un profit net de 276,9 milioane de lei în primele 6 luni din acest an, față de o pierdere de 108 milioane de lei în aceeași perioadă de anul trecut.

Grupul kazah KazMunaiGaz deține 48,1% din acțiunile Rompetrol Rafinare, iar Ministerul Energiei are 44,69%. Un pachet 7,2% se tranzacționează pe bursă.

Alte grupuri din domeniul petrolier care activează în țara noastră sunt Lukoil, MOL, SOCAR și Gazprom Neft, dar acestea nu sunt listate pe bursă în România. Subsidiarele românești ale acestora nu își publică rezultatele financiare decât o dată pe an, iar cele aferente anului 2022 vor apărea abia anul viitor.

La Romgaz, câștigul a crescut de mai bine de două ori

Producătorul de stat Romgaz a raportat, la rândul său, o creștere masivă la capitolul financiar: câștigul net mai mult decât s-a dublat, ajungând la 1,72 de miliarde de lei în primul semestru, față de 761 de milioane de lei în același interval din 2021.

Romgaz. Foto: Facebook

Afacerile companiei au urcat de peste trei ori, de la 2,25 de miliarde de lei la 7,5 miliarde de lei.

Statul român este acționarul majoritar al companiei, având 70% din titluri prin Ministerul Energiei. Restul sunt acționarii de pe burse ai companiei.

Romgaz extrage jumătate din producția de gaze a României și deține și majoritatea depozitelor în care se înmagazinează „aurul albastru” pentru sezonul de iarnă.

Nuclearelectrica și-a triplat profitul

O altă companie de stat, Nuclearelectrica, a anunțat un profit-record de 1,22 de miliarde de lei pe primele șase luni din acest an, de trei ori mai mare față de cel de 385,4 milioane din aceeași perioadă a anului 2021.

Nuclearelectrica | Foto: Facebook

Veniturile companiei au urcat de la 1,33 de miliarde de lei la 3,09 miliarde de lei.

Nuclearelectrica operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Împreună, acestea acoperă circa 20% din energia consumată la nivel național.

Ministerul Energiei deține 82,4% din acțiunile Nuclearelectrica, iar restul de 17,5% se tranzacționează pe bursă.

„Perla” Hidroelectrica, profit de 2,6 miliarde de lei

În fine, Hidroelectrica – cel mai mare producător de electricitate din România și cea mai profitabilă companie a statului – a raportat, la rândul său, o creștere cu 56% a câștigului net, până la 2,6 miliarde de lei, pe primele șase luni, conform Ziarului Financiar, care citează rapoartele Fondului Proprietatea.

Hidroelectrica | Foto: Agerpres

Veniturile companiei au crescut cu 48% în primul semestru, până la 4,7 miliarde de lei.

Hidroelectrica este deținută în proporție de 80% de Ministerul Energiei, iar Fondul Proprietatea controlează aproape 20%.

Hidroelectrica produce circa 30% din energia electrică necesară României și deține aproape toate hidrocentralele realizate în era comunistă, inclusiv Porțile de Fier I și II.

UE vrea taxare suplimentară

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat de curând o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor de petrol, gaze, rafinare și cărbune.

Ursula von der Leyen | Foto: EPA

Scopul este obținerea de fonduri pentru ajutorarea gospodăriilor și firmelor afectate de prețurile mari.

Conform The Guardian, CE speră să obțină 140 de miliarde de euro din instituirea noii taxe.

Taxa ar urma să fie de 33% din profiturile în exces. Acestea sunt profiturile mai mari cu 20% față de media ultimilor 4 ani.

Conform Reuters, țările europene iau în considerare amânarea cu un an a taxei. Potrivit sursei citate, statele care au deja taxe în domeniu le pot menține, dacă vor fi considerate „echivalente”.

România are deja suprataxe la gaze și energie, dar nu și în domeniul petrolier.

Polonia a anunțat deja că se opune unei suprataxe europene în domeniul energetic, iar experții consultați de Libertatea au avertizat că aceasta ar putea duce la penurie de carburanți în perioada iernii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News