„Acești bărbați au fost adevărați exploratori care au împărtășit un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în aceste momente tragice”, a anunțat, într-un comunicat, OceanGate Expeditions, compania americană care a operat submersibilul Titan.
Cine sunt pasagerii de pe Titan care au murit
- Hamish Harding, un miliardar britanic de 58 de ani, președintele Action Aviation, o companie internațională care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației de afaceri. El a fost unul dintre pasagerii care au participat la al cincilea zbor comercial operat de Blue Origin, firma spațială a lui Jeff Bezos, anul trecut. Harding deține recordul mondial Guinness pentru călătoria în jurul Pământului care a atins atât Polul Nord, cât și Polul Sud.
- Shahzada Dawood, 48 de ani, om de afaceri pakistanez, și fiul său, Suleman, 19 ani. Tatăl lui Shahzada, Hussain, în vârstă de 79 de ani, este președintele Dawood Hercules Corporation și al Engro Corporation, care produce îngrășăminte, alimente și energie.
- Paul-Henry Nargeolet, 77 de ani, oceanograf francez care a efectuat el însuși zeci de scufundări și a supravegheat recuperarea a mii de artefacte, inclusiv o secțiune de 20 de tone a carenei Titanicului. El a petrecut peste 20 de ani în marina franceză, ajungând la gradul de comandant. S-a pensionat în 1986 și s-a alăturat Institutului Francez de Cercetare și Exploatare a Mării, conducând submarine de mare adâncime.
- Stockton Rush, 61 de ani, fondatorul și directorul executiv american al OceanGate, o companie privată care organizează expediții la mare adâncime. Potrivit Reuters și CNN, el pilota submersibilul dispărut. Rush era considerat un Jacques Cousteau al zilelor noastre, un iubitor al naturii, un aventurier și un vizionar. „La un moment dat, siguranța este pur și simplu o risipă. Mai precis, dacă vreți doar să fiți în siguranță, atunci nu vă ridicați din pat. Nu vă urcați în mașină. Nu faceți nimic”, spunea el într-un interviu acordat anul trecut.
Cinci zile de căutări dramatice
Submarinul Titan a dispărut duminică, 18 iunie, în largul coastei din sud-estul Canadei, după ce începuse expediția spre Titanic, în orașul canadian St. John, din Newfoundland.
Contactul cu vasul a fost pierdut după o oră și 45 de minute de la scufundare. Ulterior, a fost declanșată o amplă operațiune de căutare și salvare, în care au fost implicate echipaje din mai multe țări, care au folosit avioane și nave pe suprafețe pe mii de kilometri pătrați de mare, în încercarea de a depista un semn de viață de pe Titan, submarin care avea o lungime de 7 metri și o greutate de 10 tone.
Căutările au devenit din ce în ce mai dramatice, pentru că se estima că rezerva de aer, de aproximativ 96 de ore, se va epuiza.
Detectarea unor zgomote subacvatice a oferit speranța că persoanele aflate la bordul submersibilului sunt în viață, dar iluzia a fost spulberată definitiv joi, 22 iunie, când un oficial al Pazei de Coastă americane a spus că „nu există nicio legătură între zgomote și localizarea câmpului de resturi pe fundul mării”.
Un robot canadian de mare adâncime, fără echipaj, a descoperit epava Titanului la 4.000 de metri adâncime și la aproximativ 500 de metri de prova epavei Titanic, scufundată în 1912.
Expediția, pe care OceanGate o operează din 2021, a costat 250.000 de dolari de persoană, potrivit site-ului OceanGate.
Gandalf_the_Grey • 23.06.2023, 08:26
Asocierea a două elemente ne-miscibile e o mai veche tactică de propagandă (bine și o dovadă de incompetență dacă rea voința nu poate fi probată). Și-aș dori, în spiritul celor spuse de tine, să te-ntreb și io: câți „proletari” pachistanezi ai avut tu vreodată în echipă de știi că sunt harnici, profesioniști și prost plătiți date fiind cele de mai sus? Sau ai pus degetul pe hartă și-acolo a aterizat?
Ao007 • 23.06.2023, 03:34
La 250k /pers chiar mi se face mila, de aceasta investiție pierduta inutil, pt. cei care muncesc în fabricile din Pakistan. Sa le fie apa ușoară la cercetători!