„Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV” au rămas fără licență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, potrivit deciziei comunicate vineri de Chișinău.

În momentul luării deciziei, presa a scris că cele șase canale sunt suspectate că au legătură cu oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și fac propagandă pentru aceștia împotriva guvernării președintei Maia Sandu. Cei doi oligarhi au fugit din Republica Moldova din cauza dosarelor penale în care sunt anchetați.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au analizat actele celor șase posturi și prezintă acum cine sunt proprietarii oficiali ai televiziunilor.

„Primul în Moldova” și „Accent TV”, deținute de un cetățean rus

Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse, deține, de puțin timp, cele două posturi de televiziune, prin intermediul unei companii din Rusia. Mai exact, cele două posturi, „Primul în Moldova” și „Accent TV” sunt înregistrate pe Societatea Comercială „Telesistem TV” SRL, care îi aparține lui Polunin.

Potrivit presei, Polunin este apropiat de omul de afaceri rus Andrey Goncharenko, beneficiarul final al companiei Avia Invest SRL, care are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Polunin este doar ultimul dintr-o serie de cetățeni ruși care au deținut cele două posturi.

Anterior, în calitate de beneficiari finali ai posturilor de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV” figurau al doi ruși: Natalia Ermilova și Samvel Grigorean. Ei preluaseră posturile de la fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika.

Acesta din urmă este partener al fratelui fostului președinte Igor Dodon, Alexandru Dodon, în cadrul câtorva companii. Ceaika deținea cele două posturi în R. Moldova împreună cu Vadim Ciubară, un apropiat al lui Igor Dodon.  

Pe 12 octombrie, „Primul în Moldova” a difuzat un interviu cu liderul Partidului Șor, Ilan Șor. Interviul a fost înregistrat în Israel, acolo unde se află în prezent Ilan Șor, după ce a fugit din Moldova, unde este condamnat, în primă instanță, la șapte ani şi șase luni de închisoare, fiind suspect într-o operațiune de devalizare a mai multor bănci din țară.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova, în 2019, când se apropia sentința în dosarul în care era acuzat că a devalizat mai multe bănci

„TV6” și „Orhei TV”, în holdingul lui Ilan Șor

Atât „TV6”, cât și „Orhei TV” sunt apropiate de oligarhul Ilan Șor, fiind deținute în acte de Dumitru Chitoroagă, fost candidat al Partidului Șor la funcția de deputat la alegerile parlamentare din februarie 2019 și fost donator al partidului.

Fost moderator la la Radio Sputnik, Chitoroagă deține televiziuni prin funcția de administrator al „Klassika Media” SRL, companie care are ca unic asociat pe Irina Țvic, fiica fostului director al Sputnik Moldova.

Părinții Irinei Țvic au apărut în raportul Knoll privind furtul din băncile moldovenești, operațiune în care Șor este considerat unul din principalii vinovați.

Televiziunea unui deputat socialist

Deputatul socialist Corneliu Furculiță figura oficial ca proprietar și beneficiar al posturilor „NTV Moldova” și „Exclusiv TV”, în luna mai, potrivit datelor de la Consiliului Audiovizualului. Doar prima dintre aceste televiziuni, adică „NTV Moldova”, a fost suspendată.

Deputatul moldoven Corneliu Furculiță Foto: Ziarul de Gardă

Între timp, societatea care deține posturile, „Exclusiv Media”, a trecut pe numele soției, Ludmila Furculiță.

Firma „Exclusiv Media” mai deține și o publicație în limba rusă și a apărut în așa-numitul „dosar Bahamas”, după ce, prin intermediul ei, au fost oferite împrumuturi de sute de mii de lei mai multor membri și simpatizanți ai Partidului Socialist care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016.

Banii au ajuns în conturile „Exclusiv Media” de la o companie offshore din Bahamas ce avea conexiuni în Federația Rusă.

Televiziunea cu legături cu cea mai mare bancă din Rusia

„RTR Moldova” este deținută în proporție de 50% de o organizație nonguvernamentală din Rusia, „Rosmediacom”.

Această organizație nonguvernamentală din Rusia a fost fondată de cea mai mare bancă de stat rusească, Sberbank, de o altă bancă – Vnesheconombank, și de o structură de stat în domeniul audiovizualului – Compania rusă de stat de radio și televiziune (VGTRK).

Restul de jumătate din acțiuni sunt împărțite în mod egal între Valentina Stețco și compania „SB Grup Media” SRL, fondată de Oxana Borşevici (20%), Galina Sîrbu (80%). Toate trei sunt implicate și în alte posturi de televiziuni din Republica Moldova.

Suspendarea licențelor, criticată de Moscova

Chișinăul a anunțat că licențele celor șase televiziuni vor fi suspendate pe durata stării de urgență în Republica Moldova, stare de urgență introdusă când Rusia a invadat Ucraina și prelungită cu 60 de zile, pe 1 decembrie.

Decizia de suspendarea a licenței a fost comentată și de Moscova, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse. „Considerăm această interdicţie ca fiind un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară în mod regulat adeziunea”, a transmis Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

Urmărește-ne pe Google News