Conflictul sirian, care durează de peste un deceniu, pare să fi ajuns într-un punct critic. BBC relatează că luptătorii islamiști au preluat controlul asupra orașului nordic Alep la sfârșitul lunii noiembrie, înaintând apoi spre sud prin Hama și Homs, zone aflate anterior sub control guvernamental.

Ofensiva rebelă în sudul Siriei

În sudul țării, aproape de granița cu Iordania, rebelii locali au capturat cea mai mare parte a regiunii Deraa, locul de naștere al revoltei din 2011 împotriva lui Assad. În multe cazuri armata siriană fie și-a părăsit pozițiile, fie a dezertat în favoarea opoziției.

Pe vremea Primăverii Arabe, în 2011, orașul Daraa a fost supranumit „leagănul revoluției” în Siria, după ce activiștii locali au acuzat regimul de la Damasc că a arestat și torturat un grup de elevi pentru faptul că au scris mesaje anti-Assad pe pereții școlii lor.

Gruparea Hayat Tahrir al-Sham, în fruntea atacului. Abu Muhammad Al-Jolani, liderul rebel care conduce lupta împotriva lui Bashar Al-Assad

Atacul inițial a fost condus de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care are o istorie lungă și complicată în conflictul sirian. HTS este desemnată drept organizație teroristă de ONU, SUA, Turcia și alte țări.

HTS a fost înființată în 2011 sub numele de Jabhat al-Nusra, ca filială directă a Al-Qaeda. Liderul auto-proclamatului Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost implicat în formarea sa. Gruparea a fost considerată una dintre cele mai eficiente și letale forțe împotriva regimului Assad.

În 2016, liderul grupării, Abu Mohammed al-Jolani, a rupt public legăturile cu Al-Qaeda, a dizolvat Jabhat al-Nusra și a înființat o nouă organizație, care a luat numele de Hayat Tahrir al-Sham când s-a unit cu alte grupări similare un an mai târziu.

Din sediul central al organizației, de la Idlib, 60 de kilometri vest de Alep, el conduce lupta împotriva regimului sirian și a milițiilor proiraniene, relatează publicația siriană Al-Watan, citată de Yedioth Ahronoth.

Abu Muhammad Al-Jolani. Foto: Profimedia

În viziunea oponenților săi, Al-Jolani a construit un imperiu economic pe sângele civililor. Se bucură de venituri din trecerile graniței, de controlul companiilor petroliere și de controlul agriculturii și comerțului. În ultimele luni, în regiunea Idlib au fost raportate multe demonstrații împotriva lui Al-Jolani. Protestatarii i-au cerut să plece.

Al-Jolani și Hayat Tahrir Al-Sham au revendicat devreme responsabilitatea pentru atentatele mortale din țară și au promis că vor ataca forțele occidentale, au confiscat proprietățile minorităților religioase și au trimis „poliția religioasă” să impună femeilor îmbrăcămintea modestă.

Evoluția conflictului sirian

Conflictul din Siria a izbucnit în martie 2011, când demonstrații pro-democrație au avut loc în orașul sudic Deraa, inspirate de revoltele din țările vecine împotriva conducătorilor represivi. Când guvernul sirian a folosit forța letală pentru a reprima disidența, protestele cerând demisia președintelui au erupt în întreaga țară.

Când guvernul sirian a folosit forța letală pentru a reprima disidența, protestele cerând demisia președintelui au erupt în întreaga țară.

Violențele s-au intensificat rapid, iar țara a intrat într-un război civil care a atras puteri regionale și mondiale. Peste jumătate de milion de oameni au fost uciși, iar 12 milioane au fost forțați să-și părăsească casele.

Contextul ofensivei rebele recente

În ultimii patru ani, războiul din Siria părea să se fi încheiat efectiv. Conducerea președintelui Bashar al-Assad era practic necontestată în marile orașe ale țării, în timp ce alte părți ale Siriei rămâneau în afara controlului său direct.

În nord-vestul țării, provincia Idlib a fost controlată de grupări militante alungate acolo în apogeul războiului. HTS, forța dominantă din Idlib, este cea care a lansat atacul surpriză asupra Alepului.

Foto: Vehicul militar al armatei siriene distrus de rebeli. Sura: Profimedia

Factori care au influențat ofensiva rebelă

BBC sugerează că recentele lovituri israeliene asupra comandanților militari iranieni din Siria și setbackul suferit de Hezbollah în Liban au jucat un rol semnificativ în decizia grupărilor jihadiste și rebele din Idlib de a face această mișcare neașteptată asupra Alepului.

«În ultimele luni, Israel și-a intensificat atacurile asupra grupărilor legate de Iran, precum și asupra liniilor lor de aprovizionare, provocând daune serioase rețelelor care au menținut aceste miliții, inclusiv Hezbollah, operaționale în Siria», relatează BBC.

Fără sprijinul acestor grupări, forțele președintelui Assad au rămas expuse, ceea ce a creat oportunitatea pentru ofensiva rebelă actuală. Situația rămâne fluidă, iar evoluțiile viitoare sunt greu de prezis în acest moment crucial al conflictului sirian.

Libertatea a scris despre principalele forțe care luptă în războiul din Siria și interesele lor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News