Protestul pentru eliminarea restricțiilor impuse de pandemie a fost, miercuri, la a patra noapte consecutivă. Oameni mai puțini, același traseu, Universitate – Piața Victoriei, fără incidente. Cronologie și oameni.
Ora 19.45, Piața Universității. Spre două sute de oameni, o boxă. Multe steaguri, măști puține.
Mihai, 34 de ani, de mână cu fiica sa Ioana, 6 ani: „Am fost ieri și am decis să venim și astăzi. Chiar dacă nu sunt de acord cu tot ce se spune la microfon, cred că mai important este să fiu prezent la protest. Ne simțim sfidați, se iau decizii împotriva noastră și tot înghițim, înghițim. Ideea este că nu putem înghiți la nesfârșit. Și mulți au ajuns la capătul acestei limite”. Mihai spune că lucrează în domeniul cultural și că își achită cu greu ratele la bancă.
Mesajul lui Pațurcă
„Mai bine golan, decât activist. Mai bine mort, decât comunist”. Imnul lui Pațurcă este cântat de tineri care nu erau născuți pe vremea când a fost creat. Diana, elevă, se supără puțin când o rugăm să explice ce înseamnă „Mai bine mort, decât comunist”.
Diana, 17 ani, elevă de liceu: „De ce mai bine mort decât comunist? Nu înțeleg întrebarea… Păi, e mai rău acum decât pe vremea comuniștilor. Atunci nu era libertate, că te arestau dacă vorbeai urât de Ceaușescu. Acuma ne bagă în case la opt și ieșim ca câinii cu măști”.
Vuvuzele și fluiere. La microfon, discursuri. Constituție, libertate, credință. Câteva geci galbene, „Jos Iohannis!”. Zona 30-40 de ani pare majoritară, dar sunt reprezentate toate vârstele.
Domnul Moise, 68 de ani, fost șofer de TIR: „Ni se bagă pe gât aceste vaccinuri care nu fac decât să îmbogățească niște nenorociți. Și nimeni nu spune de unde a apărut virusul ăsta. Păi chiar suntem luați de imbecili”.
Maria: „Mama e internată cu COVID”
Puțin după ora 20.00 se pleacă spre Piața Victoriei. Pe o rută ocolitoare, în ideea de a atrage mai multă lume. „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. Se iese doar la geam, iar coloana are tendința de a se subția.
Maria, 29 de ani și soțul Andrei, 33 de ani, spun că de luni vin la protest în fiecare seară. Maria și-a pierdut serviciul din cauza pandemiei, iar Andrei lucrează la o firmă de construcții, lângă București. Amândoi poartă măști de protecție. „Mama este internată în spital cu COVID, povestește Maria. La Ploiești. Nu e că nu cred în virus, dar nu vreau să fim obligați să ne vaccinăm. Să fie ascultați și cei care nu vor să fie vaccinați. Să fie ascultată și doctorița Groșan, care a vindecat atâția pacienți de COVID”.
„Care e scopul să închizi magazinele la ora șase?”
Coloana avansează în ritm de „Presa mincinoasă!”. Dar, de fapt, puțini sunt cei care refuză dialogul cu ziariștii. Unii nu vor să fie filmați, alții vor neapărat.
Marius, 23 de ani, student la Drept, poartă un steag tricolor în formă de pelerină: „Presa spune doar ce vrea Puterea. Că Guvernul a dat sute de milioane și normal că oamenii ca noi nu mai comentează. Că dacă spune cineva jos masca sar toți pe el. Păi de ce nu au voie oamenii să spună că s-au săturat de mască. Sau că nu suntem de acord cu pașaportul ăsta cu vaccin. De ce?”.
S-a ajuns în dreptul Spitalului Colentina, pe Ștefan cel Mare. Din portavoce se strigă: „Autopsia, este soluția”. Sloganul nu prinde. Din curtea spitalului, cadre medicale filmează cu telefoanele. Protestatarii filmează și ei. Film mut, fără dialog.
Cătălin, 51 de ani, inginer, lucrează în IT: „Ideea nu este că nu este COVID, doar nu suntem nebuni. Mă rog, sunt și genul ăsta. Care spun că nu există virus, că l-a făcut Bill Gates. Astea sunt aberații. Dar nu e normal să tot pui restricții peste restricții, care sunt aberații. Care e scopul să închizi magazinele la ora șase? Pe mine asta chiar m-a scos din sărite”.
Se trece pe lângă Spitalul de Urgență Floreasca. „Veniți cu noi”, scandează coloana. Oameni îmbrăcați în echipamente de protecție anti-COVID privesc de la distanță.
Nu sunt VIP-uri
Ora 22.00. coloana ajunge în Piața Victoriei, unde erau deja adunați alți protestatari. Mulți se depărtează către gurile de metrou, de teama amenzilor. Nu sunt VIP-uri. Șoșoacă împarte cu Trump un tricou alb, tras peste o geacă. Aceeași boxă, cam aceleași discursuri.
De la microfon se dă exemplul Indiei în materie de luptă anti-COVID. În primele linii, doi tineri țin o pancartă pe care este scris un citat atribuit lui Mahatma Gandhi: „Refuzul de a coopera în legi injuste este o datorie a adevărului”.
Ora 23.00. Protestul se termină. Piața se golește rapid. Pe Calea Victoriei jandarmii verbalizează câteva persoane. Altele sunt lăsate să treacă, cu sau fără mască.
Asupra unui protestatar se găsește un cuțit. „L-am găsit pe jos, în piață”. Un alt bărbat, care ține în mână un steag cu Iisus, spune că este la a patra amendă: „De un an nu port mască și nu am pățit nimic”.
Doi pași mai încolo, un cetățean își bagă amenda în buzunar și îi aruncă jandarmului înainte să plece: „Ne vedem mâine!”.