Citește și: Ultimele sondaje pentru alegerile parlamentare 2016. Cine câștigă?
Variantele din PSD: Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Eugen Teodorovici, Sorin Moisă
PSD-ul a refuzat să vină, oficial, cu o propunere de premier, în campanie. Liviu Dragnea a conturat, însă, profilul viitorului premier PSD: “să fie din interiorul partidului, să fi lucrat la programul de guvernare al partidului şi să fie un om cu experienţă”.
În campanie, importanţi lideri din PSD, în frunte cu Gabriela Firea şi Olguţa Vasilescu, nu s-au ferit să spună că Liviu Dragnea este cea mai bună variantă pentru conducerea Executivului. Asta deşi preşedintele Iohannis a precizat, clar, că nu va propune premier o persoană condamnată penal, adică exact ceea ce este Liviu Dragnea, care a primit o condamnare cu suspendare în dosarul “Referendumul”.
O variantă vehiculată este şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a ţinut să precizeze în diferite ocazii că nu vizează funcţia de premier. În schimb, în partid ea este apreciată ca având potenţial, pe modelul lui Traian Băsescu, care a reuşit să ajungă preşedintele României, pe valul de susţinere adus de funcţia de primar al Capitalei.
În spaţiul public au mai fost vehiculate pentru funcţia de premier şi numele fostului ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a lucrat la Programul de guvernare al PSD, şi numele europarlamentarului Sorin Moisă, fost consilier al lui Dacian Cioloş, din perioada în care acesta era comisar european.
Premierul Cioloş, impus ca locomotivă electorală de PNL şi USR, în speranţa unui transfer de popularitate
PNL s-a grăbit, şi încă din precampanie a anunţat că îl susţine pe premierul Dacian Cioloş să continue la Palatul Victoria. Mai mult, liberalii s-au folosit şi de imaginea lui Dacian Cioloş pe afişele electorale care au împânzit marile oraşe şi spaţiul online.
Deşi PNL şi USR sunt contracandidaţi la alegeri, împărţind acelaşi tip de electorat, partidul lui Nicuşor Dan a anunţat, la rândul lui, că îl susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Dacian Cioloş a răspuns timid ofertei, cu mesaje neclare şi iniţial de respingere a idee folosirii imaginii sale în campanie. Ulterior, atitudinea sa s-a mai îmblânzit. A participat chiar la manifestări electorale organizate de PNL şi USR, pentru a-şi prezenta Platforma România 100, cu care doreşte să guverneze şi după alegeri. Vineri, Cioloş a venit cu un mesaj clar, prin care spune că doreşte să guverneze după alegeri, cu o majoritate PNL-USR.
ALDE merge pe mâna lui Tăriceanu, în speranţa unui scor care să îi permită să îşi impună premierul în faţa PSD
ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, a făcut o manevră de forţă, în campanie. Deşi este cotat la maxim 6-7% în sondaje, partidul îl propune pe Călin Popescu Tăriceanu ca premier, într-un viitor guvern PSD-ALDE. Răspunsul lui Dragnea a venit imediat: “Intenţia lui Călin Popescu Tăriceanu de a deveni premier este ”îndreptăţită” doar dacă ALDE câştigă alegerile parlamentare din 11 decembrie!”. Dragnea a adăugat că PSD nu va intra la guvernare dacă nu propune şi premierul.
Vasile Dîncu, varianta noului premier technocrat, în ipoteza unui eşec al formării majorităţii PSD-ALDE
În spaţiul public a apărut şi varianta preluării conducerii Executivului de către Vasile Dîncu, care în prezent este vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Dîncu a respins ideea de a prelua şefia Executivului, însă informaţia a venit în contextul unui eşec al formării unei majorităţi clare de către PSD şi ALDE, şi a unui scor foarte mic al PNL, care nu ar putea să îl impună pe Dacian Cioloş ca premier. Ar fi, astfel, o variantă de compromis, cu un premier apropiat de PSD, cu experienţă guvernamentală, dar neafiliat politic.
PRU îl propune premier pe Victor Ponta, care candidează din partea PSD; Traian Băsescu spune că este cel mai capabil prim-ministru
Partidul România Unită a defilat în campanie cu un mesaj inedit: “Victor Ponta, premier!”. Asta deşi Ponta candidează pe listele PSD, la alegerile parlamentare. Partidul lui Bogdan Diaconu a mers şi mai departe, şi a folosit imaginea fostului premier inclusiv pe afişele electorale, ducând la o confuzie în rândul populaţiei.
Și PMP speră să facă la alegeri un scor care să le permită să impună premierul. Şi cine altcineva ar putea fi decât liderul partidului, Traian Băsescu. El a recunoscut că este cel mai capabil candidat de premier, având experienţa celor două mandate la Palatul Cotroceni.
Dincolo de calculele partidelor, rezultatul votului din 11 decembrie va decide cine are şansele cele mai mari să conducă noul Guvern. Iar după experienţa tehnocrată, marile partide, PSD şi PNL exclud categoric varianta unui Executiv format din specialişti şi spun că la Palatul Victoria trebuie să vină un premier politic, cu o echipă de miniştri propuşi de partidele parlamentare.