Partidele Noului Front Popular s-au criticat reciproc anterior și au unele diferențe-cheie în ceea ce privește ideologia și abordarea lor. Dar au decis să formeze un bloc pentru a împiedica extrema dreaptă să ajungă la guvernare, notează sursa citată.

Noul Front Popular a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de actualul guvern, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze cererile de viză.
De asemenea, alianţa dorește să plafoneze preţurile la produsele de bază pentru a combate criza costului vieții și să crească salariul minim.

La ora locală 20:00, ora închiderii urnelor, în tabăra stângii a fost bucurie când au fost publicate primele date ale sondajelor exit poll. Contrar tuturor așteptărilor, partidul de extremă dreapta a căzut de pe primul loc în primul tur, cu o săptămână în urmă, pe locul al treilea în al doilea tur.

În prezent, formaţiunea lui Marine Le Pen este creditată cu cel mult 150 de locuri în Parlament, la câteva zeci de locuri de Noul Front Popular de stânga și de susținătorii președintelui Macron de centru.

Apelurile tuturor celorlalte partide de a bloca venirea extremei drepte la guvernare au funcționat foarte eficient: Jordan Bardella nu va fi următorul prim-ministru francez.

Cine va fi premier este o altă problemă, după ce niciunul dintre cele trei mari blocuri nu a obţinut o majoritate absolută. Prin urmare, se prefigurează o perioadă de negocieri pentru o eventuală coaliție formată în jurul unui program încă nedefinit. Stânga, în urma rezultatelor sale bune, se va aștepta la o poziție de negociere foarte puternică. Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că alianţa este pregătită să guverneze Franța, mai scrie BBC.

Urmărește-ne pe Google News