Dacă pentru unii oameni cuvintele mormânt sau cimitir sunt deprimante şi lipsite de veselie, pentru alţii nu e chiar aşa. În toată lumea există cimitire în care, la vederea pietrelor funerare, nu te poţi abţine măcar de la un zâm- bet. Rudele şi prietenii le-au ridicat celor dragi, plecaţi pe cealaltă lume, morminte în formă de sufragerie, bec electric sau cârlig de rufe!
Au sufragerie deasupra gropii
Un cuplu de chinezi are parte, şi după moarte, de “o sufragerie” confortabilă. Familia le-a făcut, în mărime naturală, din marmură neagră, două canapele şi o măsuţă, “podeaua” fiind acoperită cu pietricele.
Femeia goală pe mormânt
Văduva lui Lawrence Matheson i-a comandat acestuia, în 1987, o piatră funerară ce înfăţişează o femeie goală, dormind. Mormântul se găseşte în Mount Macedon Cemetery din oraşul australian Victoria.
Calculator din marmură
Fan al calculatoarelor, un tânăr din Grecia “a primit” din partea familiei şi a prietenilor, ca piatră de mormânt, o unitate, un monitor şi o tastatură, toate făcute din marmură.
«Şi v-am spus că sunt bolnavă»
Pe cavoul americancei Betty Pearl Roberts rudele au scris: “Şi v-am spus că sunt bolnavă”, probabil ultimele cuvinte ale distinsei doamne. Mormântul se află în Key West, Florida, SUA.
«Mama l-a prins pe tata cu două în piscină»
Cimitirul Union Fort Edward (New York) găzduieşte unul dintre cele mai distractive morminte. Pe piatra funerară a americanului Lawrence L. Cook Jr, fiii săi au scris: “Mama îl iubeşte pe tata. Tata iubeşte femeile. Mama l-a prins pe tata cu două în piscină. Aici se odihneşte tata”.
Cel mai mare electrician al lumii
Prietenii şi familia unui electrician american, Sal Giardino, care a murit în 1994, i-au făcut acestuia o piatră de mormânt din granit, în formă de bec, înaltă de 1,3 metri. Ideea a fost a fiicei sale, care a colaborat cu o firmă de construcţii. Mormântul se găseşte în statul american New Jersey, în Cimitirul Laurel Grove Memorial Park din Totowa.
Fără cuvinte
În Ungaria, piatra funerară de pe un mormânt te lasă fără cuvinte: are desenată pe ea doar o mână cu degetul mijlociu ridicat.
Conexiune întreruptă
Unui danez, tot împătimit al computerelor, prietenii i-au scris pe piatra funerară: “Conexiune întreruptă de reţea”, iar mai jos, “A venit, a văzut, s-a deconectat”.
Îngropat sub tabla de scrabble
Paul G. Lind, mare iubitor de scrabble şi de cuvinte încrucişate, are parte de o piatră de mormânt specială. Rudele i-au făcut-o din jocuri de cuvinte, printre care se regăsesc: geniu, drag, dulce, înger. Piatra se găseşte în Cimitirul Lone Fir din Portland, SUA.
Patronul fabricii «a primit» un cârlig de rufe
Patronul unei fabrici de cârlige de rufe din Montpelier, Vermont, SUA, are deasupra mormântului din Midlesex un cârlig de rufe din granit.
Avem şi noi un loc de veci vesel
La Săpânţa, în Maramureş, există unul dintre puţinele cimitire vesele din lume. Creat de Stan Ioan Pătraş (1908- 1977), cimitirul nu are întunecimea şi sobrietatea celor normale. Vizitat de zeci de mii de turişti pe an, acesta oferă o mostră de râs în faţa morţii.
Satira epitafurilor scrise pe cele 800 de cruci e unică, drept pentru care redăm două din cele mai interesante pţme care pot fi găsite în cimitir. Acestea sunt scrise la persona I şi sunt adresate de oamenii decedaţi celor care trăiesc. În spatele umorului se găsesc însă dramele cotidiene.
“Ţuica e curat venin/ Ea aduce plâns şi chin/ Că şi mie mi-a adus/ Moartea sub picior m-o pus. Cui îi place ţuica bine/ Va păţi aşa ca mine/ Că eu ţuica am iubit/ Cu ea-n mână am murit”. Aici odihneşte Dumitru Holdiş. A trăit 45 de ani, mort de moarte forţată la 1958. | “Sub această cruce grea/ Zace biata soacră-mea/ Trei zile de mai trăia/ Zăceam eu şi citea ea/ Voi care treceţi pă aici/ Încercaţi să n-o treziţi/ Că acasă dacă vine/ Iară-i cu gura pă mine/ Da aşa eu m-oi purta/ Că-napoi n-a înturna/ Stai aicea, dragă soacră-mea!”. |