De cate ori am mers la film m-am intrebat ce este dincolo de gemuletul prin care sunt proiectate acestea. Mi se parea fascinant acel fascicul de lumina. Asa ca am tras cu ochiul in ”camera vrajita” si nu am rezistat tentatiei de a va povesti ce-am vazut.
Mai intai m-am facut ca m-am ratacit intr-un cinematograf vechi. Am deschis o ”usa secreta” si am vazut un domn care mesterea ceva la niste aparate care semanau mai degraba cu un strung decat cu un aparat de proiectie.
Corneliu Morar (54 ani) – maestrul filmelor de la Cinematograful Corso – parca mi-a citit gandurile. “Sunt cehoslovace si au 36 de ani. Pot rula un singur film, pentru ca pelicula nu incape pe o singura bobina. Sistemul de sunet e stereo, nu ca acela din cinematografele moderne, dar inca poate fi considerat unul performant”, a spus Morar.
Patru filme in acelasi timp
Am repetat scenariul, dar de aceasta data la City Cinema. Mi-a fost cam greu sa descopar usa minune, pentru ca era una pentru mai multe sali, dar am gasit si aici un om deschis, care mi-a explicat cum functioneaza sistemul de proiectie multiplex. ”E diferit de sistemele vechi prin rolele folosite la rulajul filmului. Pe cele noi, pe platoane, se monteaza pelicula fara pauze, iar pregatirea filmului dureaza trei minute”, a spus Catalin Sbana (33 ani), directorul tehnic al cinematografului in care pot rula in acelasi timp patru filme diferite.
Lux in toate salile de film romanesti
Ministerului Culturii si Cultelor a anuntat ca noua lege a cinematografelor va transforma vechile sali de film din Capitala in adevarate complexuri cinema. Astfel, pana in 2008, in oricare din cinematografe vor fi sali multiecrane, confortabile si moderne, asemenea celor din Franta.
Salile de cinema de la City Mall sunt printre cele mai moderne din Bucuresti