Proiectul de lege semnat de șase deputați PSD și unul PNL prevede că ziua de 30 octombrie, când se comemorează tragedia din clubul Colectiv, să devină „Ziua pacientului ars”. Cu acest prilej, se vor organiza „evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars”.
Inițiatorii proiectului sunt: Balint Liviu-Ioan – deputat PSD; Cherecheş Viorica – deputat PNL; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Cobuz Maricela – deputat PSD; Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD; Lupaşcu Costel – deputat PSD; Roşca Lucreţia – deputat PSD. Deși nu apare pe site-ul Senatului în lista de inițiatori, expunerea de motive este semnată de deputatul PSD Corneliu Buicu.
Ce prevede proiectul de lege
Propunerea legislativă prevede că se declară ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars. Aceasta poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanțe ale României în străinătate, entități medicale publice și private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars.
Parlamentarii precizează că Ministerul Sănătății este responsabil cu coordonarea activității dedicate Zilei pacientului ars.”
Cum explică aleșii necesitatea instituirii Zilei pacientului ars
Parlamentarii vor să „marcheze impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate”.
„Tragedia produsă la Clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, care s-a soldat cu un număr de 64 persoane decedeate și 163 persoane rănite, a reprezentat cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989. Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arși, în sensul că niciun spital din țară nu îndeplinea în totalitate condițiile pentru internarea și îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu asuri”, scrie deputatul PSD Corneliu Buicu, în expunerea de motive.
Deputatul menționează că Guvernul a dat Ordonanța de urgență nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare a fost afectată, iar la un an după, Ministerul Sănătățiii a emis Ordinul nr. 47/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri”.
„În anul 2017 MS a plătit peste 500.000 euro pentru 23 pacienți care au suferit arsuri în incendiul de la Colectiv”, spune Buicu.
Deputatul PSD Liviu Balint a explicat, pentru Libertatea că în cursul zilei de joi a semnat proiectul de lege inițiat de Corneliu Buicu. Acesta nu vede nicio problemă în această inițiativă și chiar spune că parlamentarii sunt deschiși la sugestii, pentru a aduce corecturi pe text.
„O să o mai dezbatem în comisii, dacă mai trebuie. Nu am spus că este perfect, orice proiect poate fi modificat. Fiecare să vină cu o propunere, un amendament”, a spus Balint.
Inițiator: Aceasta zi are rolul de a conștientiza complexitatea cazurilor și implicațiile medicale și sociale
Corneliu Buicu a declarat, pentru Libertatea, că ideea proiectului a venit în urma discuțiilor purtate cu Eugen Iancu, și atunci s-a născut inițiativa ca data de 30 Octombrie sa fie declarată ziua pacientului ars
„Aceasta zi are rolul de a conștientiza complexitatea cazurilor și implicațiile medicale și sociale pe care le are aceasta extrem de gravă patologie”, a spus inițiatorul proiectului.
Deputat USR: Un gest cinic, total inadecvat, lipsit de respect și umilitor
„O stângăcie îngrozitoare. Un gest care probabil s-a dorit reparator, dar care se dovedește cinic, total inadecvat, lipsit de respect și umilitor pentru oamenii care au pierit acolo, pentru familiile lor, pentru noi toți”, spune Tudor Pop, deputat USR, despre proiectul de lege.
El arată că în trei ani de zile, nu avem nici măcar un pat în plus pentru marii arși, nu avem responsabili pentru ce s-a întâmplat, nu avem protocoale pentru infecții nosocomiale, nu avem decât regrete, sentimente de neputință si vinovăție, vieți frânte.
„Și acum avem o hârtie. O HÂRTIE. Ne acoperim de hârtii. Voi face și vom face tot ce ne stă în putință pentru a opri acest proiect de lege”, a spus Pop.
Situația avizelor ISU: În 2017, doar o singură unitate de învățământ din Capitală a fost autorizată
La aproape trei ani de la tragedia cumplită din clubul Colectiv, situația avizelor pentru securitate la incendii este dezastruoasă. Pe 3 noiembrie 2015, Guvernul a aprobat Ordonanță de urgență nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor care permitea practic că imobilele care nu au această autorizație să o obțînă până la finalul anului 2016.
Pe 24 august 2016, Guvernul Cioloș dădea o Ordonanță prin care acest termen este prelungit până pe 31 iunie 2017, apoi termenul a fost prelungit până pe 30 septembrie 2017, în Parlament.
Situaţia şcolilor autorizate de către pompieri în Bucureşti nu este schimbată aproape deloc faţă de anii trecuţi.
Doar 34 de şcoli din 529 sunt autorizate de ISU în Bucureşti. De anul trecut şi până acum, doar o singură unitate de învăţământ din Capitală a mai fost autorizată.
Citește și:
Bătălia pentru Bruxelles. Cât câștigă un europarlamentar și cât primește un deputat în România