În acest moment, preţul mielului în viu variază între 9 şi 11 lei. Atât oferă samsarii de miei. Ciobanii spun că nu se aşteaptă ca preţurile să mai crească, în viu. ”Adevărul este că populaţia nu mai are bani, iar vânzările merg foarte prost. Până acum am dat mai puţin cu 20% faţă de anul trecut. Eu îi vând în viu cu preţuri între 9 şi 10 lei – mai sus nu merge. Brânzeturile nu se cumpără nici atât. În zona noastră predăm laptele unei firme greceşti. Cel de oaie îl cumpărăm cu 2,80 lei litrul, iar cel de vacă cu 0,80 de lei litrul. Ne apropiem de faliment”, ne-a spus Ion Sima, cioban cu 2.000 de oi din zona Făgăraşului.

Samsarii de miei cumpără acum mieii de la ciobani şi încep să îi îngraşe pentru Paşte, când vor vinde carcasa la preţ dublu. Adevărul este că, legal, ei trebuie să aducă proprii crotali pentru identificarea animalelor cumpărate şi trebuie să plătească anumite taxe pe care le recuperează din preţul de vânzare.

Deocamdată, preţul pe kilogram este, în general, de 22 de lei şi este puţin probabil să sară de 25 de lei în preajma Paştelui.

Există însă şi situaţii norocoase. ”Eu sunt crescător de Carabaşă şi am avut noroc cu această rasă. Anul acesta au fost cumpărate, pentru prăsilă, toate mielele pe care le-am avut la vânzare, la preţul de 15 lei în viu! Mieii pentru sacrificiu, adică berbecuţii, i-am dat, până acum, cu preţul de 11,5 lei kilogramul în viu. ”, ne-a spus Valentin Popa, crescător de oi din Călăraşi.

Carabaşa este o rasă ovină străveche românească, omologată de doar câţiva ani, care are o producţie de carne şi lapte de aproape două ori mai mare decât celelalte rase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News