Numărul mieilor de pe piață este mai mare anul acesta, deoarece oile au fătat mai repede, fapt ce determină fermierii sibieni să nu mai meargă la piață și așteaptă clienții lângă saivan, carnea fiind astfel, spun ei, mai ieftină cu 20%.
În piețele din Sibiu, județ a cărui zonă a Mărginimii are tradiție în creșterea oilor, carnea de miel se vinde cu 23 – 24 de lei, kilogramul, prețuri care nu diferă față de anul trecut, însă, conform Turnul Sfatului, carnea de miel poate fi cumpărată cu 20% mai ieftin direct de la ciobani.
Dan Huzu, unul dintre cei mai mari fermieri din județul Sibiu, și-a modificat strategia față de anul trecut. A decis să vândă doar la ferma lui din Șura Mare, deoarece, spune fermierul, în piețele din zona Sibiului este inflație de carne de miel.
„Din ce văd eu, sunt mai mulți miei decât anul trecut pe piață. E o adevărată nebunie. Anul trecut se vindea mielul viu la zece lei kilogramul, iar anul acesta se vinde cu opt lei“, arată Dan Huzu.
Explicația lui pentru această scădere de prețuri ține de faptul că în această primăvară, oile au fătat mai repede, iar acest lucru se simte chiar dacă Paștile sunt sărbătorite mai repede.
„Anul trecut au fătat mai târziu, astfel că până la 1 mai, când au fost Paștile, mieii nu au crescut suficient de mult. Acum, însă, văd că sunt mult mai mulți pregătiți de vânzare“, adaugă Dan Huzu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro