Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că deocamdată problemele legate de pășunatul animalelor și numărul de câini la stână nu au fost rezolvate.

”Soluția nu este acum la Ministerul Agriculturii. Legea se află la Ministerului Mediului iar noi am susținut întru totul solicitările fermierilor, mai exact ale crescătorilor de ovine, pentru că este o lege foarte sensibilă. În acest moment, legea se află între Ministerul Mediului și Parlament pentru că, să nu uităm Parlamentul a adoptat-o și acolo se află și soluția. Să nu uităm că în luna decembrie expiră moratoriul, să îi spunem așa, pe care l-am adoptat prin ordonanță de urgență anul trecut. Cu siguranță oierii vor reveni cu solicitarea dânșilor”, a subliniat ministrul agriculturii.

Primăriile au intrat deja în alertă în privinţa ciobanilor

Mai mult, fermierii au fost sunați de la Primării, care i-au informat că că de la data de 6 decembrie nu mai au voia cu animalele pe pășune.

Ordonanța de Urgență a Guvernului care abroga temporar o serie de prevederi din lege nu își mai produce efectele în prezent. Modificările la Legea Vânătorii au rămas ”în aer” după ce autoritățile au promis ferm în luna decembrie 2015, după ”ciobaniada” de la Parlament, că vor găsi o soluție în cel mai scurt timp. Probabil presați de protestul ciobanilor care au rupt atunci rândurile și au luat cu asalt în număr mare curtea Palatului Parlamentului, aleșii au găsit o soluție de compromis.

Păşunile trebuie să se odihnească între 6 decembrie şi 24 aprilie

Acum ciobanii se află, juridic vorbind, în aceeași situație care i-a scos atunci în stradă. La protestul anterior, mii de fermieri au cerut din nou autorităților să modifice legea care le limita numărul de câini la stână dar interzicea și pășunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie, care era motivat prin nevoia de odihnă a păşunilor.

Încălcarea interdicţiei, care intră în vigoare pe 6 decembrie 2016, se va sancţiona cu amendă între 250 şi 1.500 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News