Ieri s-a deschis târgul de miei de la Apărătorii Patriei, iar din cele 25 de ţarcuri pregătite de primărie, aproape jumătate erau deja ocupate. Nea Ion Orodel a adus 16 miei de la stâna lui. E din satul Balta Sărată din Teleorman, dar deţine o stână şi lângă Bucureşti, deci are de unde se aproviziona cu “marfă” proaspătă. Vânzare să fie.
“Cu mieii ăştia ce ne mai scoatem şi noi banii, că lână nu se mai cumpără, iar cheltuieli sunt non-stop la o stână”, ne-a spus ciobanul. A adus miei şi mai mici (de 6-7 kilograme), dar şi mai mari (de 11- 12 kilograme), iar kilogramul îl dă cu 23 de lei. “Ia mieluţu cu noroc, doamna!”, o ademenea omul ieri pe o bătrână care venise să studieze piaţa. N-a avut noroc, că femeia i-a spus că vine mai aproape de Paşte.
E deschis până pe 11 aprilie
Mieii se taie pe loc, la târg, activitatea fiind supravegheată de inspectori de la Autoritatea Sanitară Veterinară. Tot aici este şi un cântar unde clienţii pot verifica gratuit cât cântăreşte carnea pe care au cumpărat-o. La târg vânzătorii au adus şi capre, şi iezi. 25 de lei kilogramul.
“Vindem iezii doar întregi, dar dacă există doi cumpărători care se înţeleg să ia unul o jumătate şi celălalt o jumătate îl porţionăm pentru fiecare”, ne-a spus Nicolae Popescu, un teleormănean care vine cu animale în fiecare an la târg. Ieri doar câţiva cumpărători au venit să vadă “marfa” expusă. Mai mulţi au fost părinţii veniţi cu prichindeii să mângâie miei şi să se joace cu ei. Ciobanii speră ca, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, ca în ultima săptămână să aibă cea mai mare vânzare. Târgul de la Apărătorii Patriei este deschis până pe 11 aprilie, în intervalul 07.00 – 19.00.
Cumpărăm 180.000.000 de ouă
Potrivit reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită. “Piaţa este foarte slabă pentru că preţurile sunt incredibil de mici atât la carne, cât şi la ouă. Până la 1 martie am avut la ouă un preţ de 0,3 lei pe bucată la poarta fermei şi acum le vindem cu 0,24 lei pe bucată. Din păcate, magazinele nu ţin ritmul niciodată cu reducerea aplicată la poarta fermei”, susţine Ilie Van, preşedintele UCPR. (Mihaela Barbu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro