Ciocănești s-a transformat într-un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta, după ce Consiliul Local a decis ca oamenii să respecte arhitectura tradiţională.
Astfel, aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti.
“Aceste motive au aparut în jurul anului 1950 şi au fost luate de pe costumul popular. Turiştilor chiar le plac aceste case, gradinile cu flori care sunt în faţa caselor”, spune Marilena Niculiţa, muzeograf.
::placeholdeR–>
În comună există şi un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au adunat peste 1800 de exponate extreme de rare şi valoroase. Turiştii pot să vadă care era stilul de viaţă al strămoşilor acum sute de ani sau pot admira războaie de ţesut, oale, unelte şi ţesături şi straie populare.
În Ciocănești sunt și câteva pensiuni, iar o cameră aici costă între 50 şi 100 de lei pe noapte. Pentru cei care iubesc natura există și varianta amplasării unui cort la marginea pădurii.
Delicatesa culinară specifică zonei este păstrăvul afumat în cobză din cetină de brad, delicatesă ce nu trebuie ratată de cei care ajung în Ciocăneşti.
Comuna Ciocăneşti a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României pentru 2014.
Comuna Ciocăneşti este atestată din anul 1400, într-un hrisov prin care se notează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.
Aflaţi în zona Vatra Dornei pentru un exerciţiu militar, infanteriştii marini americani au participat în 2014 şi la o acţiune de voluntariat în comuna suceveană Ciocăneşti.
Sursa foto: one.ro