UPDATE 18.15: Ministrul Apărării din Azerbaidjan susține că peste 100 de militari armeni au fost ucişi sau răniţi în luptele de sâmbătă, din Nagorno-Karabah. Acesta susține că 12 militari azeri şi-au pierdut, de asemenea, viaţa, dar informaţiile au fost respinse de autorităţile armene, relatează Reuters, care precizează că în conflict ar fi murit şi civili. “Şase tancuri armene au fost distruse şi peste 100 de militari armeni au fost ucişi sau răniţi”, se arată în comunicat. Guvernul armean a respins aceste cifre, dar a refuzat să precizeze ce pierderi a suferit armata sa.
“Doisprezece militari azeri au fost ucişi în luptă, iar un elicopter a fost doborât de forţele armene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Baku, potrivit news.ro.
Potrivit autorităţilor de la Baku, forţele azere au preluat controlul asupra a “două puncte strategice şi asupra unui sat”, din Nagorno-Karabah.
Între timp, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-a exprimat îngrijorarea legătură cu reluarea ostilităţilor şi a cerut stabilizarea situaţiei, relatează Sputnik News.
„Există morți de ambele părți. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce privește efectivele umane și tehnice. A fost doborât un elicopter azer”, a anunțat secretarul de presă al Ministerului Apărării al Armeniei, Arțrun Ovanisian. El a anunțat, anterior, că Azerbaidjanul a trecut la acțiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, partea azeră a efectuat lovituri aeriene și asupra unor zone civile.
https://twitter.com/ArtsakhPress/status/716148467131924480
La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzațiile sunt „o nouă provocare” din partea Erevanului și că niciun elicopter azer nu a fost doborât. Totodată, potrivit Russia Today, Azerbaidjan acuzăt trupele armene că au tras de 127 de ori de-a lungul graniței, în ultimele 24 de ore.
Escaladarea tensiunilor l-au determinat pe Vladimir Putin să ceară încetarea imediată a focului, relatează Russia Today. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat că analizează situația din zona conflictului Nagorno-Karabah. „Studiem cu atenție informațiile care ne parvin”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.
Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat și ciocniri armate au loc în mod regulat.