Potrivit generalului Brawner, altercația a avut loc luni, 17 iunie, după ce membri ai Pazei de Coastă a Chinei s-au apropiat de o navă filipineză, au urcat la bord și i-au atacat pe marinari. Câțiva marinari filipinezi au fost răniți, unul dintre ei pierzându-și un deget. Armata filipineză a publicat imagini din timpul acestui incident, pe care l-a descris despre o „acțiune barbară” din partea chinezilor.

Acest incident „constituie o încălcare flagrantă a dreptului maritim internațional și a suveranității filipineze”, a declarat generalul Brawner.

Potrivit șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Filipinelor, acțiunile Pazei de Coastă a Chinei prezintă riscuri „semnificative” pentru stabilitatea regională. El a adăugat că Manila va lucra împreună cu partenerii săi internaționali pentru a încerca să mențină pacea în regiune.

Luni, ambasadoarea SUA în Filipine, MaryKay Carlson, a denunțat „manevrele agresive și periculoase” ale Chinei.

Beijingul susține că a acționat în conformitate cu legea

De cealaltă parte, Beijingul a negat că a luat „măsuri directe” împotriva marinarilor filipinezi și a susținut că Manila este responsabilă pentru acest incident care a avut loc în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, disputate de cele două părți.

„Nava de aprovizionare filipineză a ignorat numeroase avertismente din partea chineză” şi „s-a apropiat de nava chineză (…) într-un mod neprofesionist, provocând o coliziune”, a susținut Paza de Coastă într-un comunicat preluat de AFP.

Beijingul a acuzat nava filipineză că „a intrat ilegal în apele din jurul recifului Renai”, numele chinezesc al atolului Second Thomas din Insulele Spratly.

„Paza chineză de Coastă a luat măsuri de control împotriva navei filipineze în conformitate cu legea”, se mai arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat declarat, la rândul său, că Paza de Coastă a acționat respectând legea. „Manevrele de la fața locului au fost profesioniste, reținute, justificate și legale”, a spus Lin.

Beijingul revendică practic întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor mai multor vecini ai săi, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 în defavoarea sa. Filipine, Brunei, Malaysia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone putând adăposti bogate rezerve de petrol.

Beijingul desfăşoară gărzi de coastă şi alte nave pentru a patrula în Marea Chinei de Sud şi a transformat recifele în poziţii militare, notează AFP.

Navele Pazei de Coastă a Chinei au folosit tunuri cu apă în mai multe rânduri, avariind mai multe nave filipineze şi rănind membri de echipaje.

Filipine solicită extinderea platoului său continental

În acest context, Filipine a cerut sâmbătă, 15 iunie, Naţiunilor Unite să-i recunoască drepturile suverane asupra unui platou continental în largul coastelor sale din Marea Chinei de Sud.

Această cerere a fost depusă în ziua în care China a dezvăluit o serie de măsuri care sporesc puterile Pazei sale de Coastă. Noile măsuri permit Pazei de Coastă să plaseze străini în arest fără proces pentru o perioadă până la 60 de zile.

„Astăzi (sâmbătă, 15 iunie – n.r.), ne asigurăm viitorul manifestându-ne dreptul nostru exclusiv de a explora şi exploata resursele naturale din zona noastră de competenţă ECS (extended continental shelf)”, a declarat Marshall Louis Alferez, secretar adjunct al Ministerului filipinez de Externe, responsabil pentru afaceri maritime.

În cererea depusă sâmbătă, Manila revendică dreptul „de a stabili limitele exterioare ale platoului său continental” până la 648 de kilometri în largul insulei vestice Palawan, maximul permis de Convenţia ONU asupra dreptului mării (UNCLOS).

„Fundul mării şi subsolul care se întind de la arhipelagul nostru până la limita maximă autorizată de UNCLOS conţin importante resurse potenţiale de care vor beneficia naţiunea noastră şi poporul nostru pentru generaţiile viitoare”, a precizat Alferez.

Manila a declarat că cererea sa de extindere a platformei continentale intervine după mai bine de 15 ani de cercetări ştiinţifice în Marea Filipinelor de Vest, cum este numită local. Această zonă include apele din Marea Chinei de Sud care fac parte din zona economică exclusivă (ZEE) a Filipinelor.

În 2012, ONU a recunoscut drepturile economice exclusive ale Filipinelor asupra Benham Rise, o creastă vulcanică de lângă coasta sa de est, ca parte a platoului său continental.

Urmărește-ne pe Google News