Modificarile produse in creierul persoanelor innebunite dupa ciocolata atunci cand consuma acest desert sunt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de anumite substante, potrivit unui studiu recent publicat in ‘European Journal of Neuroscience.
Anumite regiuni ale creierului se activeaza mai mult la marii amatori de ciocolata, in momentul in care acestia consuma sau privesc desertul, decat la persoanele care nu au pofta de acest aliment.
Cercetatorii au mai descoperit ca imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerand ca persoanele care tin dieta ar putea reduce consumul in cazul alimentelor preferate daca ar evita imaginile acestora.
Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au investigat prin intermediul rezonantei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolata si al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert.
Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolata, apoi au primit o bautura pe baza de ciocolata, pe care au consumat-o in timp ce specialistii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolata, centrii din creier asociati cu placerea, obisnuinta si dependenta de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Acesti centri se afla in cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular si striatumul ventral. Specialistii au descoperit, in urma cu mai mult timp, ca traumatismele in zona cortexului orbitofrontal sunt asociate cu dezvoltarea dependentei de pariuri, droguri si alcool.
Scanarea prin RMN a demonstrat si ca, in cazul in care gustul este combinat cu imaginea, in creier se produce un raspuns mai puternic decat in cazul in care cele doua simturi sunt utilizate separat. Componenta vizuala este foarte importanta si este complementara aromei.
Rolls este de parere ca am manca mai putin dintr-un aliment preferat daca nu l-am vedea – luand masa pe intuneric, de exemplu – si nu l-am mirosi.