♦ În forma pe care o ştim şi o consumăm azi, de tabletă, ciocolata a fost inventată în 1847. Până atunci, a fost consumată în stare lichidă.
♦ Mayaşii şi aztecii făceau din cacao o băutură energizantă şi o foloseau în ritualuri şi în ceremonii religioase, fiindcă erau convinşi că are puteri magice. Cacaua era, conform istoricilor, şi monedă de schimb: 10 boabe reprezentau valoarea unui iepure, iar cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav.
♦ Numele ciocolatei provine de la regele aztec al aerului, luminii şi vieţii, Quetzacoaltl, stăpânul “grădinii Raiului”, locul unde creştea arborele de cacao. Aztecii au amestecat cacaua cu miere şi vanilie şi i-au spus acestei băuturi delicioase “xocoatl”, adică “mâncarea zeilor”.
♦ Se pare că boabele de cacao au ajuns în Europa pe la începutul anilor 1600, aduse de un italian. Azi, europenii sunt printre cei mai mari consumatori de ciocolată: mănâncă jumătate din cantitatea vândută la nivel mondial! Britanicii, elveţienii şi nemţii sunt campionii Bătrânului Continent, cu un consum 11 kg/an pe cap de locuitor.
♦ Ciocolata neagră conţine flavonoide, care sunt benefice pentru sănătate (printre altele, menţin vasele de sânge sănătoase, asigură un supliment de vitamina C, previn inflamaţiile şi cancerul), şi theobromină, o substanţă care are un efect asemănător cu cel al cofeinei, însă nu atât de puternic. Aceasta ajută la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Theobromina este însă otrăvitoare pentru animale, de aceea veterinarii te sfătuiesc să nu-i dai ciocolată câinelui sau pisicii tale.
♦ Ciocolata deschide multe uşi. De exemplu, în Belgia, un hoţ de bijuterii a reuşit să dea o lovitură de 27 milioane de dolari în 2007, după ce a reuşit să câştige încrederea paznicilor de la o bancă din Antwerp oferindu- le ciocolată. Iar cercetătorii din Marea Britanie au descoperit, în urma unui studiu făcut în 2004, că, “mituiţi” cu ciocolată, 70% din oameni sunt dispuşi să-şi dezvăluie secretele.
♦ Se pare că, la un moment dat, armata germană plănuia să îl ucidă pe Winston Churchill cu o tabletă de ciocolată explozibilă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
♦ Potrivit unui raport făcut public în 2011, încălzirea globală pune în pericol culturile de cacao, în cele două principale ţări producătoare, Ghana şi Coasta de Fildes, plantaţiile riscând să dispară în următorii 20 de ani. Preţul ciocolatei ar putea exploda, din acest motiv, ajungând la fel de piperat precum cel al caviarului.