Peste 20 de ani, ciocolata va fi atât de rară şi de scumpă, încât o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite să o cumpere, avertizează experţii. Explicaţia? Vremea proastă a distrus o mare parte din plantaţiile din Africa.
Automat asta înseamnă o reducere importantă a cantităţii de cacao de pe piaţa globală, în condiţiile unei cereri tot mai mari venite (mai ales) din China şi din Occident.
Numai în luna septembrie, de exemplu, preţul boabelor de cacao a urcat cu 30% peste media lui 2013, ajungând la aproape 3.200 de dolari pe tonă.
Şi veştile amare nu se opresc aici: pretul pentru cacao creşte şi din cauza temerilor că virusul Ebola ar ajunge şi în Coasta de Fildeş şi Ghana, ţări unde este localizată aproape 60% din producţia mondială de cacao.

Va dispărea şi din automate

Mai mult, specialiştii afirmă că solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid. Altfel spus, producţia va scădea atât de mult în următorii 20 de ani, încât nu vom mai vedea nici un baton de ciocolată în automatele de gustări – decât, poate, dacă ele vor fi făcute din roşcove în loc de ciocolată.
Viciul dulce din coșul de cumpărături

  • 1,9 kg de ciocolată mănâncă fiecare român, în medie, pe an, adică nici două tablete pe lună
  • 35-40 mil. kg de ciocolată se vând anual în ţară, din care mai mult de jumătate vine din importuri.
  • 350 mil. euro este valoarea estimată a pieţei de ciocolată din România
  • 11 este locul pe care îl ocupă România în UE în ceea ce priveşte consumul de ciocolată

 
 

Urmărește-ne pe Google News