Sâmbătă, la Timișoara, Marcel Ciolacu s-a declarat public primul șef al Guvernului României care acuză că e șantajat de industria jocurilor de noroc. „Dar Ciolacu nu e primul om sau instituție presată de industria păcănelor și pariurilor, să stea la coadă”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, duminică, într-un editorial din GSP.

„Prin complicitatea clasei politice, păcănele și pariurile au luat prizoniere segmente ale societății și au dereglat instrumente de control democratic”, spune ziaristul. 

„I s-a amintit de contract”

GSP oferă un episod necunoscut publicului, cu povestea unui campion al fotbalului românesc, jucător de bază al echipei naționale din „Generația de Aur”. Fostul fotbalist era invitat ca analist la o televiziune de sport, pentru a comenta meciurile etapei. La un moment dat, el a spus că una dintre echipe dezamăgește.

Într-una dintre pauzele emisiunii în direct, fostul fotbalist a fost sunat din partea unei case de pariuri, cu care echipa criticată, dar și respectivul fost sportiv, avea contract. 

„I s-a amintit de contract”, spune GSP, care povestește că fosta mare glorie, care jucase mult în străinătate, a fost întâi șocată, apoi a rămas fermă. Fotbalistul i-a spus directorului de la casa de pariuri că el va continua să spună ceea ce crede. „Nu a fost de vânzare”, scrie Tolontan în GSP.

„S-a ajuns să fie certați campioni de legendă ai fotbalului de către directori ai caselor de pariuri, pentru că jucătorul a spus liber la televizor când o echipă joacă prost”, conchide ziarul care, în 2024, va sărbători 100 de ani de existență. 

„Atitudine opacă”

Într-un alt articol, publicat în februarie 2023, redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin, a analizat raportul industriei de jocuri de noroc față de societate, explicând din interiorul lumii sportului cum „atitudinea de industrie gigantică și opacă” a jocurilor de noroc le va aduce pierderi majore în timp. Asta mai ales dacă „ele nu renunță la comportamentul în forță, uneori impertinent și lipsit de etică, si dacă nu susțin mișcări ample pentru educarea publicului și protejarea celor vulnerabili la adicție”. 

„Farfurii goale” pentru influencerii din zona de pariuri și jocuri de noroc

Discuția despre jocurile de noroc a retrezit recent pasiune după ce influencerii care fac publicitate nemarcată la casele de jocuri de noroc au fost supuși unui val de proteste din zona digitală. 

Criticați cu argumente de Silviu Faiăr și de Zoso, influencerii industriei de gambling și betting s-au trezit în față cu o farfurie ridicată de mii de oameni. Și nu le-a plăcut cum s-au oglindit în ea, scrie GSP.

Silviu Faiăr și-a încurajat fanii să posteze comentarii la postările celor care fac reclame la păcănele sub formă de emoticoane cu o farfurie goală, potrivit Pagina de Media.

Indicaţi-le faptul că le este foame. Că fac reclame la păcănele de foame. Dacă a funcţionat la un păcănist, poate funcţiona şi la alţi păcănişti. Când mai vedeţi un păcănist fomist, lăsaţi-le o farfurie goală în comentarii.

Silviu Faiăr, influencer și creator de conținut:

Pe acest fond, în care o parte a societății se revoltă față de tacticile de promovare și control folosite de companiile de pariuri și păcănele, Marcel Ciolacu a acuzat că sunt șantajați el și alți reprezentanți ai statului de șefi ai companiilor de jocuri de noroc. Premierul a mai spus că s-a ajuns ca industria de pariuri să te facă „să îți fie frică de ceea ce pot inventa despre dumneavoastră”.

„Când elimini participanții temperați dintr-o dezbatere, rămâi cu slugile și cu adversarii ireconciliabili”, notează GSP despre situația industriei de pariuri. Ce a pățit fotbalistul „Generației de Aur”, puteți citi articolul integral din Gazeta Sporturilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News