Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, marţi, despre situaţia concediilor medicale.
„A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a susţinut că în România avem avem două milioane de zile de concediu pe „dureri de spate”.
„Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a explicat premierul Ciolacu.
Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu. Introducerea, de la 1 ianuarie, a contribuţiei de 10% pentru concediile medicale a fost criticată de mai multe asociaţii ale pacienţilor.
bozo76 • 22.02.2024, 08:15
Ciulaco, ce nu intzelegi? Vine individa la medic si arata devastat zice ca are bronsita. Tu ce faceai?
ilavinia • 15.02.2024, 01:05
Domnul Marcelino, la platit pensii speciale din bani tuturor nu este de actualitate, de unde se poate ajuta bugetul. De, alea nu trebuie impozitate ce sunt manjeli gratuite. Pe la privat nu ai sanse prea mari cu multe zile de concediu. Dar la stat se poate luni intregi de concediu medical fara a fi controlati, ca la stat nu se pune si platiti cu 100% ca si-au scrantit degetul mic. Pe la institutiile astea de sector gen DGASPC pe la sectoarele cu numar mic se poate intre 3 si 6 luni de CO medical pe spatele fraierilor. Ca de, e la STAT si se poate, cum da putin control prin ei hop si CO medicale de 3 luni ca a stranutat mai tare. La astia la STAT sa-si prelungeasca CO medical pana la 6 luni, se poate ca nu sunt controlati de autoritati. Parca de la 3 luni esti bagat automat la pensionare medicala. De ...astea nu le vad autoritatile.
Marica13 • 13.02.2024, 20:26
Începeți cu ordinea de la voi din partide guvern parlament veniți la muncă toți munciți faceți ceva Nu dormiți în parlament nu vă uitați la filme porno faceți ceva productiv pe urmă coborî jos la prostime