Acesta a afirmat că Guvernul trebuie să își „asume” aceste legi și a precizat că nu cunoaște forma definitivă a acestora, refuzând să comenteze despre propunerile prezentate în presă.
Eu am înţeles că le trec prin Guvern. Aştept întreg pachetul. Aţi văzut că Parlamentul a constituit o comisie specială şi nu vom discuta legile siguranţei naţionale până nu vine întregul pachet la Parlament cu avizele din Guvern, pentru că Guvernul trebuie să-şi asume acest lucru. (…) În momentul în care toate legile, toate, vor veni la Parlament promovate prin Guvern, atunci se vor discuta în comisie.
Marcel Ciolacu:
Contactat de Libertatea, Ciolacu a spus că pachetul de legi se află „pe circuitul de avizare”.
„În Parlament am aprobat o comisie specială pentru aceste proiecte. Întâi să le primim. Se vor discuta la pachet toate odată. Sunt în circuitul de avizare”, a mai spus acesta.
Ce prevede proiectul
Potrivit unui proiect de funcționare și organizare a Serviciului Român de Informații (SRI) prezentat de G4Media, cetățenii vor fi obligați să sprijine serviciul la cerere. Aceeași obligație se aplică și firmelor și instituțiilor.
Concomitent, perchezițiile la sediile SRI se pot face doar cu acordul șefului statului, iar personalul SRI poate fi reținut și percheziționat cu informarea directorului serviciului și în prezența unui jurist al instituției.
De asemenea, SRI devine autoritate în domeniul interceptării comunicațiilor și va putea avea propriile firme, conform proiectului.
Alte prevederi sunt posibilitatea ca SRI să acționeze în afara granițelor, iar Serviciul de Informații Externe (SIE) să acționeze în interiorul României.
Un număr de 13 organizații neguvernamentale au protestat împotriva prevederilor, despre care afirmă că acordă impunitate în fața justiției. Acestea au cerut partidelor să oprească „militarizarea rapidă a statului”.
Care este traseul legislativ
În data de 3 mai 2022, plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat propunerea PSD de constituie a unei comisii comune în domeniul securităţii naţionale.
Comisia are 15 membri, din toate partidele parlamentare.
După dezbaterile din Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR propunerile legislative vor ajunge în Guvern.
După ce vor fi adoptate în Executiv acestea vor fi trimise în Parlament, unde vor fi analizate în comisia de specialitate.
Potrivit presei, pachetul legislativ conține 9 proiecte legislative.
Ciucă: legile au fost elaborate „la nivelul fiecărei instituții implicate”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în data de 27 mai că legile securității naționale au fost elaborate „la nivelul fiecărei instituții implicate”, conform Mediafax.ro.
Legile (securităţii naţionale – n.r.) au fost elaborate la nivelul fiecărei instituţii responsabile în parte, pachetul în deplinătatea sa se află la nivelul fiecărui partid astfel încât comisiile de specialitate să poată să analizeze iar cred că nu mai târziu de o săptămână să putem să avem pachetul spre analiză şi aprobare la nivelul Guvernului astfel încât să fie înaintat Parlamentului.
Nicolae Ciucă:
Ministrul apărării Vasile Dîncu anunța în data de 26 mai că pachetul de legi privind securitatea națională este finalizat și va fi trimis în Parlament, conform Newsweek.ro.
Într-un răspuns pentru Libertatea, biroul de presă al Executivului a transmis că „la nivelul Guvernului, nu există o astfel de inițiativă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro