„Ați plătit în presă 250 de milioane de lei pentru a cumpăra știri pozitive. Credeți că este timpul să spuneți societății, publicului, celor care până la urmă vă dau banii, contribuabilior, cui dați acești bani? Spre ce site-uri ajung 250 de milioane de lei pe care dumneavoastră îi folosiți pentru a vă promova propria imagine?”, a întrebat jurnalistul la conferința de presă dedicată comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, la care a fost prezent și președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„A trecut o oră de când suntem în conferința de presă, cred că mai mult. Vi s-a părut vreun coleg al dumneavoastră că a fost cumpărat sau care nu-i sănătos? Vi s-a părut că a existat o întrebare a vreunui coleg al dumneavoastră care nu a încercat să ne pună în dificultate? Să nu afle exact ceea ce gândim și ce vrem? Despre ce cumpărare a presei vorbim?”, i-a răspuns Ciolacu.

„Nu vă supărați, în toată Europa și în toată lumea democratică și în Statele Unite și peste tot se folosește acest lucru pentru politicile publice ale fiecărui partid”, a adăugat el.

Jurnalistul a susținut apoi că „nu există în lumea civilizată ca un partid să plătească către site-uri știri care nu sunt marcate ca publicitate”. „Nu marchez eu, nu fac eu site-urile, nu gestionez eu”, i-a răspuns premierul.

Jurnalistul i-a cerut să dezvăluie numele site-urilor. „Dumneavoastră aveți aceste sume fiindcă sunt publice. Dumneavoastră vreți niște detalii contractuale pe care nu le gestionez eu la PSD. Sunt mai multe agenții, cred, care se ocupă de acest lucru, în funcție de rating. Este piața liberă, lăsați-o să funcționeze”, a replicat Ciolacu.

La rândul său, Nicolae Ciucă a răspuns că, dacă exista o problemă, atunci autoritățile competente ar fi reacționat.

„V-am spus de fiecare dată că la nivelul PNL chiar nu mă ocup de acest aspect. Am discutat cu cei care sunt responsabili de managementul acestor sume, ele sunt publice, sunt verificate de autoritățile competente și sunt convins că dacă până acum ar fi fost vreo problemă, partidele ar fi trebuit fie să dea banii înapoi, fie să răspundă în fața legii”, a spus președintele PNL.

Cum ajung banii publici la site-uri. Cine primește banii de la partide

Libertatea a publicat mai multe articole despre banii dați în presă de către partide, iar recent a explicat că mecanismul este următorul: partidele politice parlamentare primesc bani de la bugetul de stat ca subvenție. Suma încasată în 2023 a fost de 227 de milioane de lei (45,5 milioane de euro).

Partidul cere unui intermediar, o agenție, să comande în numele său articole pe diferite site-uri, ca publicitate politică, dar fără să le marcheze ca atare. Site-urile publică articole comandate și trimit factura către agenție, care o trimite mai departe către partid, cu un raport privind articolele publicate.

În perioada fără campanie electorală, partidele nu au voie, conform legii, să încheie contracte cu televiziunile, ci doar cu site-urile acestora.

Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi, instituțiile care verifică finanțele partidelor, nu solicită partidelor contractele cu presa, lucru recunoscut chiar de directorul AEP care controlează formațiunile politice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News