Acest proiect de lege a fost adoptat miercuri, 29 martie, de către Senat cu un amendament, votat de coaliția PSD-PNL-UDMR, care prevedea un prag de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului și neglijenței în serviciu.
La scurt timp după adoptare și ca urmare a reacțiilor apărute, Ministerul Justiției a anunțat că susține modificarea la Camera Deputaților a legii pentru ca pragul să fie scăzut la 9.000 de lei.
Vineri, cu ocazia unui discurs susținut la evenimentul „130 de ani de social-democraţie în România”, Ciolacu a anunțat că proiectul de lege, cu pragul scăzut la 9.000 de lei, va primi votul final în Camera Deputaților miercuri, 5 aprilie.
„Miercuri, această lege va pleca din Camera Deputaților către promulgare cu pragul de 9.000 de lei propus de ministrul justiției. A venit această propunere, ne-am asumat și eu, și domnul prim-ministru propunerea, în sfârșit, a ministrului justiției, cea cu 9.000 de lei”, a spus Ciolacu.
Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect de lege, iar după vot va merge la Palatul Cotroceni pentru promulgare.
În același discurs, Ciolacu l-a criticat pe Cătălin Predoiu pentru întârzierea cu care a făcut propunerea pentru pragul de 9.000 de lei.
„Părerea mea este că acest prag trebuia trecut încă de la început în proiectul de lege care a fost avizat și trecut prin guvern”, a precizat liderul PSD.
Miercuri, după adoptarea legii în Senat, președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a declarat pentru Libertatea că liderii coalitiei au decis, duminică, la Vila Lac, dezincriminarea abuzului în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. Acest lucru a fost negat vineri de Marcel Ciolacu, care a spus că el a auzit doar de pragul de 9.000 de lei.
„Nu cred că a fost anunțat nimic (nr. pragul de 250.000). Eu am fost anunțat de o singură cifră, de 9.000 de lei. Am luat act din declarația ministrului de justiție”, a precizat Ciolacu.
Textul votat miercuri în Senat:
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
musatm000 • 01.04.2023, 14:25
Oameni buni ,Ciolacu a dat la pace cu Flutur si Boc pentru ca au facut sondaje si vad ca "s-au stabilizat" la 55% amandoua partidele deci "Bea suflete si te veseleste ...ca traiul bun continua" iar hotii ne vor putea privi de sus inca cinci ani . Dar daca noi ,cei fraieriti de treizeci de ani,bagam sondele mai adanc o sa le mai iasa socotelile? Eu zic ca nu ! Meritasa fie fugariti de la conducere si nu va fi nici o nenorocire,vom fi tot in UE tot in NATO dar,fara corupti !
vudejea • 01.04.2023, 00:12
Daca romanii inghit asta atunci nu sunt oameni ci altceva si ne meritam locul in lume si conducatorii.A nu face nimic inseamna ati ucide viitorul. Partidele care au votat asta nu mai trebuie sa treaca pragul electoral! A legaliza hotia la stat e nemernicie si idiotenie din partea celor care inghit! Nu cuantumul unei sume te face infractor (abuzul in serviciu) ci INCALACAREA LEGII cu producerea unui prejudiciu ! Incalcarea legii ! De acum nu o sa mai faca facturi peste 8900 lei ci sute de facturi de 8900 lei, adica daca nu-i infractiune standard nici infractiune continuata nu e! Nu o sa mai fure sute de miliarde ci de mii de ori cate 8900 lei! Pe de alta parte cred, sunt convins de fapt ca e o intelegere de culise-noi politicienii nu va atacam la banuti, doar ne prefacem ca va atacam, voi ne tineti isonul, adica CCR-ul si justitiarii sa dea din cap ca asa-i, trebe" un prag, domne". E minciuna asta bah, e minciuna ! CCR a conditionat abuzul in serviciu prin prisma legii fundamentale de incalcarea legii si de producerea unui prejudiciu, nu de cuantum! La furt e 10 lei, la furtul de catre functionari-politicieni, prin incalcarea a numeroase legi, poate zeci de legi o data, e 9000. Ei, nici muma-sa lu" ciuca si ciolaca si mamele intregii bande de hoti, nu ar trebui sa-i mai voteze ca-si nenorocesc stra-stra-nepotii! Oamenii aia care au murit cu milioanele in Razboaie pentru independenta Romaniei, pentru asta au murit, pentru astia? Asta-i libertate si autodeterminare? Batjocura
pikpik • 31.03.2023, 21:19
Hotia e la loc de cinste pe nivel de politician, doar fraierii ajung la puscårie pt. cå furå o paine. Mai mare rasul!!!! Nicåieri n-am mai auzit de asa mojicie. Cinstea nu mai are valoare, hotia da, dar numai la nivel inalt. RUSINE!