„Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. Urmează să stabilim aceste praguri, pentru că toate lucrurile sunt legate, în funcţie de pachetul de măsuri. (…) Nu a spus nimeni nici de maşini, nici de proprietăţi, nici de 150.000 de euro”, a declarat Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat de reporteri dacă PSD mai susține „taxa pe lux”.
Există active de lux în România şi noi considerăm că trebuie impozitate. Există venituri excepţionale. Dacă ajungi să câştigi din venituri excepţionale, ca persoană fizică, peste un milion de euro, vă dau un exemplu, e normal să existe o taxă de solidaritate. Este peste tot în lume.
Marcel Ciolacu:
Potrivit președintelui PSD, taxa ar urma să fie introdusă în legea bugetului, care va fi dezbătută în luna decembrie, având aplicabilitate imediată după adoptare.
Vorbim de o taxă modică pe care şi-o pot permite anumite persoane să o plătească, taxa adresată unor persoane, pentru că există o discrepanţă imensă în societate în momentul acesta şi nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România.
Marcel Ciolacu:
Întrebat dacă se va schimba sistemul de impozitare, Ciolacu a răspuns că „nu”, însă a adăugat că introducerea impozitului pe venitul global reprezintă o „provocare pentru orice guvernare” şi că aceasta va fi discutată în anii următori, proces în care ar putea fi consultaţi şi experţi străini.
Cred că la un moment dat va trebui să renunțăm la excepțiile din Codul Fiscal și să avem un sistem unic de impozitare, așa cum este în toată Europa. Luxul este lux, iar după cum știți și dumneavoastră, luxul și prostia, de obicei, se plătesc.
Marcel Ciolacu:
Ciolacu: Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie
Liderul PSD a mai anunțat după negocierile de duminică cu reprezentanții PNL că în prezent se fac simulări pentru mărirea pensiilor și a alocațiilor și a dat asigurări că românii vor avea parte de „multe majorări” de la începutul anului viitor.
„Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor”, a spus Marcel Ciolacu, care a subliniat că sigur vor fi mărite pensiile.
Categoric va fi o creştere. Ne menţinem creşterea pe care o avem în cele zece măsuri. Vom veni după următoarea şedinţă, după ce avem toate calculele pe impactul bugetar şi vă vom prezenta acest lucru. Cresc, nu scad. Vom veni exact cu procedura, să o înţeleagă toată lumea.
Marcel Ciolacu:
Întrebat despre creşterea salariilor bugetarilor, liderul PSD a evitat să dea un răspuns, arătând că trebuie aşteptat ca rezultatele acestor simulări să fie prezentate. „Lăsaţi-ne să venim cu întregul pachet şi să îl prezentăm”, a precizat Marcel Ciolacu.
De cealaltă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat la finalul negocierilor că printre principiile programului de guvernare agreat cu PSD se regăsesc creșterea pensiilor cu un procent peste 7%, mărirea alocațiilor și bani mai mulți pentru investiții. Florin Cîțu a avansat tot data de 1 ianuarie 2022 pentru intrarea în vigoare a acestor creșteri.