Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților s-a aflat, marți, proiectul de lege privind statutul asistentului judecătorului. Inițiativa a fost depusă pe 29 martie de deputata PSD Laura Vicol-Ciorbă. Senatul este for decizional pentru proiect.

La rezultatul din Cameră, 169 de deputați au votat pentru, 68 de voturi au fost contra, 28 de abțineri, iar un deputat nu a votat. Fiind o lege organică, era nevoie de 166 de voturi pentru ca proiectul să fie adoptat.

Pentru a se obține majoritatea necesară adoptării proiectului, au fost adunate 93 de voturi de la PSD, 54 de la PNL, 14 de la minoritățile naționale, plus un deputat neafiliat.

UDMR a avut în sală 16 deputați, dar toți 16 s-au abținut în momentul votului. Împotrivă au votat 33 de deputați USR, 23 de la AUR, unul de la PNL, plus 11 deputați neafiliați.

Proiectul viza mărirea numărului de asistenți ai judecătorului pentru fiecare curte de apel și instanțe. Candidații ar trebui să susțină un concurs pentru ocuparea postului, care constă într-o probă scrisă și un interviu.

Voturile UDMR au iritat PSD și PNL

Marcel Ciolacu a intrat la ședința de plen alături de ministrul muncii, Marius Budăi. Deși are calitatea de președinte al Camerei, liderul PSD a preferat să stea în bancă alături de colegii săi, nu la prezidiu. Ședința de vot final a fost condusă de deputatul Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei.

După votul final, Marcel Ciolacu s-a îndreptat spre liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond.

Surse parlamentare descriu dialogul purtat de cei doi.

„Nu mai avem coaliție?”, a fost întrebarea directă adresată de Marcel Ciolacu lui Csoma Botond, potrivit surselor citate.

Deputatul UDMR s-a apărat și a spus că l-a anunțat de luni pe liderul grupului PSD din Cameră că nu va vota proiectul depus de Laura Vicol-Ciorbă.

„Nu există o decizie în coaliție”, a replicat Csoma Botond.

Csoma Botond Foto: Facebook

Iritat de modul în care au votat deputații UDMR, Marcel Ciolacu a afirmat: „Mulțumesc! M-am convins că avem majoritate și fără voi!”.

Dialogul a fost dezvăluit pentru Libertatea de mai mulți deputați care au asistat la schimbul de replici între Marcel Ciolacu și Csoma Botond.

„Nu am înțeles de ce trebuie să majorăm numărul de asistenți pentru judecători și nu trebuie să mărim numărul de judecători”, au susținut deputații UDMR.

UDMR nu a votat „Anul Iuliu Maniu”

Un alt moment de iritare între deputații PSD, PNL și cei ai UDMR a avut loc după votul privind proiectul referitor la instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu”.

La acest vot, doar trei deputați UDMR și-au exprimat poziția. Doi au votat contra, iar unul s-a abținut. Ceilalți deputați UDMR nu apar ca fiind prezenți la acest vot, deși câteva minute mai târziu se regăsesc pe lista de vot final pentru alte proiecte. 

La următorul vot, reapar 16 deputați UDMR ca fiind prezenți.

Proiectul privind instituirea „Anului Iuliu Maniu” a fost depus de deputații PNL Robert Sighiartău și Adrian Cozma. Deputații USR s-au abținut la vot, în timp ce pentru au votat deputați de la PSD, PNL, AUR, minoritățile naționale și 17 deputați neafiliați. Singurul deputat USR care a votat în favoarea proiectului a fost Mihai Badea.

Vizează același minister

Tensiunile dintre PSD și UDMR au loc în contextul negocierilor pentru rotativa guvernamentală. Iar unul dintre scenariile luate în calcul în ultimele săptămâni a fost ca formațiunea maghiară să nu mai facă parte din viitorul guvern în cazul în care i se ia Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Surse din PSD au declarat pentru Libertatea că social-democrații vizează acest minister, dacă nu obțin păstrarea scaunului de la Transporturi la negocierile cu PNL. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News