„Aud de măriri de TVA. Este exclus aşa ceva. Nu cred că România îşi permite anul viitor să aibă măriri de taxe şi impozite”, a spus prim-ministrul.

„România are nevoie de patru ani de construcţie, de asumare. Asta nu înseamă impozite noi şi taxe noi, fiindcă numai o minte îngustă vine cu impozite şi taxe noi într-o perioadă de dezvoltare”, a completat acesta.

La finalul anului 2024, în România sunt programate alegeri parlamentare și prezidențiale.

Libertatea a scris recent că autoritățile iau în calcul majorarea TVA de la 19% la 21%.

Evaziunea fiscală și modificările legale

În cadrul aceluiași eveniment, prim-ministrul Ciolacu a mai afirmat că România are ca problemă economică stringentă în acest moment, în afară de inflație, evaziunea fiscală.

„Au deranjat toate modificările făcute de domnul ministrul Boloş (…) Oameni buni, statul român nu avea nicio informaţie. Statul român lua decizii dacă le lua, bune, după ureche”, a mai declarat premierul.

Marcel Ciolacu a făcut referire, la capitolul „modificări deranjante”, la sistemele e-Factura, e-TVA și e-Transport, criticate aspru de mediul de afaceri.

Recent, contabilii au protestat din cauza modificărilor legale, iar transportatorii au acuzat confuzia creată de Ministerul Finanțelor.

Emilian Duca: Poveste veche

Consultantul fiscal Emilian Duca îl contrazice pe premierul Marcel Ciolacu și spune că deficitul bugetar, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, este deja foarte mare, iar în ultimii ani Guvernul României a tot mărit taxele.

Asta e poveste veche. De fiecare dată, deciziile astea ferme de dinainte de alegeri sunt întoarse de realitatea economică. În condițiile în care deficitul este la nivelul actual, ori va crește taxele, ori va scădea cheltuielile. Sunt promisiuni și atât, nu au valoare contractuală. Promisiunile curg și degeaba. Nu poate face nici reformă administrativă, nici reduce numărul de bugetari, ar fi o mare realizare dacă ar reduce. Dar nu o va face

Emilian Duca, pentru Libertatea:

De la 1 iulie 2024 au intrat în vigoare majorări de accize, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru carburanți.

Guvernul a majorat o serie de taxe și de la 1 ianuarie 2024, precum taxa de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, o taxă de 2% pe bănci, impozit suplimentar de 0,5% pentru producătorii de gaze.

De asemenea, a crescut TVA de la 5% la 9% la locuințe și de la 9% la 19% pe dulciuri.

Anterior, tot în 2024, Guvernul a suprataxat și contractele part-time și a eliminat scutirile la contribuțiile de sănătate pentru constructori, agricultori și facilitățile pentru IT-iști.

Deficit de 3,4% pe 5 luni, trebuie să ne încadrăm în 5%

Conform execuției bugetare prezentate de Ministerul Finanțelor, România are în acest moment un deficit bugetar de 60,1 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, respectiv 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), față de nivelul de 36,9 miliarde de lei de anul trecut în același interval.

Acest nivel al deficitului vine în contextul în care din septembrie urmează majorarea pensiilor, iar în luna decembrie se creează cel mai mare deficit prin acumularea facturilor pentru investițiile derulate de-a lungul anului.

România are o țintă de deficit de 5% în acest an, dar Comisia Europeană estimează că vom ajunge la 6,5% din PIB.

Urmărește-ne pe Google News