Marcel Ciolacu a precizat că „România nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova”, ci și că „Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European”.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților a punctat că este nevoie ca Moldova, aflată la granița războiului declanșat de Rusia în Ucraina, trebuie să fie „puternică, stabilă şi independentă de influenţe externe”, potrivit news.ro.

Totodată, Ciolacu a citat din poetul moldovean Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu am visat toată viaţa să trec Prutul”.

Și preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, a subliniat că România susţine cu fermitate aspiraţiile Republicii Moldova cu privire la integrarea europeană.

„Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme, care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării. Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană”, a spus el.

„Am încredere foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de ţară candidată Republicii Moldova Ucrainei şi Georgiei”, a mai punctat Cîţu.

Republica Moldova, pe drumul spre aderarea la UE

Declarațiile celor doi șefi ai Parlamentului României au venit în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia să realizeze „reforme importante”, a anunţat vineri, 17 iunie, preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Avizul va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova au avut astăzi, 18 iunie, o şedinţă comună la Chişinău. Legislativul de la Bucureşti a fost reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de mai mulți senatori şi deputaţi. Cele două parlamente vor adopta o Declaraţie comună.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News