UPDATE ora 15.45: Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a spus că sistemul Patriot operațional „este indispensabil României”, pentru că de aceea a fost luat, în prima reacție pe acest subiect.
***
„Am avut o discuţie cu preşedintele României. Urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că după CSAT o să aflaţi decizia”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Braşov, citat de News.ro, întrebat dacă a avut vreo discuţie cu Iohannis cu privire la sistemul Patriot.
Potrivit premierului, discuţiile cu şeful statului au avut loc „în aceste zile”.
Întrebat care este poziţia lui pe acest subiect, Ciolacu a spus: „Aici nu avem păreri, când e vorba de apărarea naţională. Această decizie se ia în CSAT”, a precizat şeful Executivului.
La insistenţele presei, premierul a replicat ironic: „Cel mai bine este să desfiinţăm CSAT şi să luăm deciziile noi, aici, la Braşov. Nu m-am supărat, mă raportez la ce voi hotărî împreună cu preşedintele României, în CSAT, împreună cu colegii mei”, a spus Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară, 12 mai, la Antena 3, că ministrul apărării, Angel Tîlvăr, are serioase rezerve cu privire la posibilitatea ca România să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot.
Afirmațiile lui Ciolacu au venit după ce Klaus Iohannis a afirmat marți, 7 mai, la Washington, după discuțiile cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CYGNUSA2000 • 14.05.2024, 15:53
...fac chestiid-astea de capul lor. Au consultat poporul sau macar societatea civila pe aceasta chestiune? Mai Guvernule, ai auzit de art.9 din Legea nr. 415 / 2002 ? Stii ce scrie acolo? ART. 9 La lucrările Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pot participa ca invitaţi, cu aprobarea preşedintelui, reprezentanţi ai Parlamentului, administraţiei publice centrale şi locale, ai organizaţiilor neguvernamentale, ai altor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării şi siguranţei naţionale, precum şi ai societăţii civile, persoane a căror prezenţă este necesară în raport cu problemele aflate pe agenda de lucru.