Dacian Cioloș a scris, într-o postare pe Facebook, că ”PSD se joacă din nou cu nervii și cu pungile românilor care contribuie la Pilonul II de pensii, după o metodă deja testată: lansează ideea unui proiect de lege care ar putea enerva contribuitorii, asumat de instituții ale statului (nu cel “paralel” ci cel condus de PSD) după care iese un membru marcant al aceluiași partid de guvernământ care contrazice proiectul în cauză”.

”Tactica asta au mai folosit-o. Este menită să repartizeze tensiunea ce se poate acumula întinzând nervii în mai multe serii mici, pentru a nu rupe coarda în momentul în care măsura chiar va fi luată. Din păcate pare tot mai clar faptul că bugetul ajunge pe drojdii și e nevoie să se deturneze conductele care alimentează bazinul de rezervă al cetățenilor (Pilonul II) spre bazinul curent al Guvernului care începe să sece. Cam la asta se reduce “bunăstarea” pesedistă. Te faci stăpân pe robinetele și conductele celor care produc și pui eticheta ta pe produsul final îmbuteliat și distribuit ca fiind al tău”, spune Cioloș.

Liderul Mișcării România Împreună lansează un mesaj dur către cei din Guvern: ”Iresponsabililor, nu mai cheltuiți ce nu aveți, nu vă mai jucați cu banii cetățenilor!”.

Guvernul vrea să suspende contribuțiile la pilonul II de pensii, așa cum reiese din programul legislativ al Executivului în 2018. Proiectul de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat prevede suspendarea contribuțiilor în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

În prezent, din CAS-ul pentru Pilonul I, adică sistemul de pensii administrat de stat, se direcționează automat 3,7 la sută către Pilotul II.

De asemenea, proiectul prevede că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Guvernul a redus de la 1 ianuarie contribuțiile la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%. Măsura a dus la scăderea contribuțiilor nete pentru cotizanți, deși autoritățile susțineau că acest lucru nu se va întâmpla.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat un nou proiect de lege privind Pilonul II, care va fi gata până la finele anului, iar Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a explicat în nenumărate rânduri că Pilonul II va deveni opțional.

Pilonul II este doar administrat privat. O parte dintre contribuțiile sociale ale angajaților din România sunt trimise de către stat în aceste fonduri administrate privat, iar investițiile lor atrag și o serie de câștiguri.

De la înființarea Pilonului II și până acum s-au strâns în aceste fonduri peste 8 miliarde de euro. În total, s-au acumulat 41,7 miliarde de lei, din care 7,2 miliarde de lei sunt câștigul net obținut de participanți din investițiile făcute.

Banii din Pilonul II sunt privați și pot fi lăsați moștenire, conform legislației actuale.

Citește și: Ce sărbătorim luni, în cea de-a doua zi de Rusalii. Tot ce trebuie să ştii despre Sfânta Treime

 
 

Urmărește-ne pe Google News