Dacian Cioloș a subliniat că există și riscul ca partenerii externi ai României să-și piardă încrederea în ceea ce privește capacitatea instituțională de a ține o asemenea criză sub control.

”Asta îi poate afecta și pe ceilalți. Când vecinii și partenerii comerciali nu mai au încredere în tine, ei iau măsuri, iar acest lucru te afectează economic. La nivel politic, există deja o lipsă de încredere. Acum, e vorba de incompetență, iar acest lucru e mult mai grav. Riscăm nu doar să nu mai putem exporta carne de porc, ci să distrugem sectorul zootehnic. Vor crește importurile. Produsele din carne de porc nu por mai putea fi exportate. Importurile înseamnă creșterea produselor la raft. Și atunci orice povești cu creșteri de salarii și pensii vor deveni o legendă. Va fi afectată și capacitatea de cumpărare a românilor“, a precizat Dacian Cioloș.

Fostul premier a atras atenția că, din cauza incompetenței, exact capitalul românesc este afectat.

”S-au investit sute de milioane de euro, inclusiv din fonduri europene. Acum, toate astea riscă să fie distruse. Guvernul PSD-ALDE va trebui să dea socoteală“, subliniază Dacian Cioloș.

Potrivit lui Cioloș, pesta porcină clasică a fost eradicată acum 10 ani.

”Când eram ministru al Agriculturii, am adoptat un plan național de eradicare a pestei porcine. Și atunci a existat în județul Brăila un focar de pestă. Chiar și în 2016, când eram prim-ministru, am evitat răspândirea virusului, pentru că am luat măsuri rapide. Am fost avertizați de vecini că există riscul răspândirii virusului. Am adoptat atunci două hotărâri de guvern“, a explicat fondatorul RO+.

Fostul premier a scos în evidență și necesitatea ca proprietarii porcilor uciși să fie despăgubiți de urgență, în condițiile în care, până în prezent, doar 3% din cei care au făcut cereri și-au primit banii.

Dacian Cioloș a făcut un apel insistent la adresa Guvernului „să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru a asigura aceste despăgubiri. Există un fond de intervenție pentru situații de urgență, acest fond să fie folosit pentru a face despăgubirile chiar pe loc, să se dea semnalul că statul e capabil să facă acest lucru. O parte din bani pot fi recuperați din fondurile europene“, a mai precizat el.

Pesta porcină se extinde în judeţul Buzău, unde au fost depistate două noi focare. Cele două focare au fost descoperite în localităţile buzoiene Lunca şi Pănătău. Virusul a fost adus din județul Tulcea.

Ultimele date făcute publice pe 29 august de şeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, arătau că sunt 781 de focare de pestă porcină în România iar 123.411 de porci au fost ucişi, până acum.

Pesta porcină a fost depistată şi în Bulgaria, aproape de frontiera cu România, la o fermă din satul Tutrakantsi, din nord-estul ţării. Testele au confirmat virusul în cazul a şapte animale, a anunţat Agenţia bulgară de Siguranţă Alimentară.

Bulgaria luase deja măsuri pentru a împiedica pătrunderea virusului pestei porcine, ridicând inclusiv un gard la frontiera cu România, pentru a preveni trecerea porcilor mistreţi. În plus, la punctele de trecere a froniterei, vameşii confiscă toate produsele care conţin sau au la bază carnea de porc.

Citește și: Dragnea: „Am auzit că există un protocol între DNA și TVR 1”. Un răspuns al TVR din 22 august îl contrazice

 
 

Urmărește-ne pe Google News