Cuprins:
Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a anunțat miercuri pe Twitter că executivul european a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, în valoare de 7,2 miliarde de euro.
„Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că acum nu avem garanții că banii vor ajunge la cetățeni onești și merituoși ai Ungariei – și nu la acoliții lui Orban”, a scris Cioloș.
Informația fusese deja lansată de agenția de presă DPA, dar a fost negată la Budapesta. Ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a acuzat DPA că diseminează știri false. „Bruxelles-ul nu a respins planul de redresare al Ungariei, Ungaria rămâne deschisă unui dialog constructiv cu Comisia Europeană”, a spus ea.
„Pe de altă parte, este adevărat că Comisia a formulat noi solicitări, după adoptarea legii protecției copilului. Aceste solicitări au evident legătură cu regulile protecției copilului”, a admis Judit Varga, cu referire la legea considerată de oficialii europeni drept un atac la adresa comunității LGBT.
Și vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că deocamdată nu s-a luat o decizie.
„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova, potrivit G4media.
Decizia a fost totuși confirmată pentru publicația Politico de mai mulți oficiali și diplomați UE, sub acoperirea anonimatului.
Comisia are termen până luni, pentru a confirma planul, însă Bruxelles-ul nu va da undă verde până atunci, au spus oficialii. În vreme ce Comisia nu dorește să lege cheltuielile de problemele statului de drept, planul Ungariei nu satisface criteriile privind măsurile anti-corupție, au mai spus oficialii.
„Corupția sistemică” din Ungaria
O astfel de decizie fusese previzionată încă de marți, într-un articol al cotidianului italian La Repubblica, care preciza că unul dintre motivele oficialilor UE este intrarea în vigoare, miercuri, a legii anti-LGBT adoptate săptămânile trecute de parlamentul de la Budapesta.
Un alt argument al executivului UE este acela că Budapesta nu poate oferi suficiente garanții privind folosirea corectă a fondurilor, a scris La Repubblica.
Acest lucru a fost menționat și de Cioloș, care a trimis o scrisoare Comisiei Europene. „Corupția în Ungaria lui Orban este sistemică, iar regimul nu recunoaște jurisdicția Parchetului European”, a scris miercuri Cioloș pe Twitter.
„Trebuie cerute garanții că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele nepotrivite, înainte ca planul de 7,2 miliarde de euro să fie aprobat”, a mai scris liderul Renew.
Mecanismul care conectează alocarea banilor europeni de respectarea statului de drept a intrat deja în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme.
Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.
Polonia și Ungaria, statele care se opun acestui mecanism, l-au atacat în justiție pe 11 martie 2021.
Pe 10 iunie, Parlamentul European a lansat un ultimatum, sub forma unei rezoluții în care cere Comisiei UE să aplice mecanismul.
Legea anti-LGBT, subiect de dezbatere în Parlamentul UE
Legea anti-LGBT maghiară a fost deja aspru criticată de omologii lui Viktor Orban din Consiliul European și va fi subiectul unei dezbateri aprinse, miercuri, în Parlamentul UE.
Joi, legislativul european este așteptată să adopte o rezoluție care va condamna această lege și va cere Comisiei UE să lanseze o procedură legală rapidă privind discriminarea comunității LGBT.
Legea criticată de UE prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.
„Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.
Însă liderii europeni au subliniat că legea este homofobă și că introducerea homosexualității alături de pedofilie nu poate fi acceptată.