„Ați gustat așa-zisele roșii organice spaniole? Sunt necomestibile”, a declarat marți seara la BFMTV Ségolène Royal, fosta candidată socialistă la președinția Franței și fostă ministră a ecologiei.
Royal a făcut această declarație în contextul protestelor demarate de fermierii francezi, nemulțumiți de mai multe lucruri, inclusiv de importurile agricole care, spun ei, nu respectă standardele franceze.
Potrivit lui Ségolène Royal, problema ar fi un dezechilibru în aplicarea normelor fitosanitare europene. „Bio-ul spaniol este un fals bio. Fructele și legumele spaniole nu corespund standardelor franceze”, a argumentat ea, reluând o critică exprimată cu regularitate de fermierii francezi în timpul demonstrațiilor.
Și premierul francez Gabriel Attal a părut să susțină acest argument în timpul unei vizite la o fermă din Indre-et-Loire, zilele trecute, spunându-i unui fermier că nu este corect ca „țările vecine” să poată folosi pesticide care sunt interzise în Franța.
El, scrie Politico, a adăugat că este „ipocrit” să se importe fructe și legume din locuri care „își distrug propriul ecosistem” pentru a le produce – dar nu a menționat Spania.
Spaniolii se apără
Declarațiile au provocat stupoare în Spania. „Nu putem permite ca afirmații nefondate să ruineze un întreg sector”, a reacționat asociația profesională spaniolă a producției ecologice (Ecovalia), subliniind că în Franța se aplică aceleași reguli ca în Spania.
Astfel de comentarii sunt „nepotrivite”, mai ales venind din partea unei persoane care a avut „responsabilități guvernamentale”, a subliniat și ministra spaniolă pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera.
Principalul partid de opoziție, Partidul Popular, s-a alăturat acestui protest, făcând apel la „apărarea producției spaniole”.
Chestionat după summitul european de joi de la Bruxelles, și premierul socialist Pedro Sánchez a avut ceva de spus. Glumind, el a observat că Ségolène Royal „nu a avut ocazia să guste roșiile spaniole”.
„O invit să vină în Spania și va vedea că roșiile spaniole sunt imbatabile”, a insistat el.
„Produsele spaniole nu se bucură de niciun avantaj competitiv față de alte produse pe piața internă europeană”, a insistat premierul, amintind că „aceleași reguli de mediu” se aplică „în Franța, Spania, Portugalia, Italia, Olanda și în alte” țări ale UE.
„Războiul roșiilor”
Acest „război al roșiilor”, așa cum l-au numit unele publicații spaniole, a provocat temeri în Spania încă de la începutul protestelor agricultorilor francezi. Fermierii din Franța acuză Spania că inundă piața franceză cu produse ieftine, care utilizează cantități mari de produse fitosanitare.
În timpul protestelor din Franța, în ultimele zile, mai multe camioane care veneau din Spania au fost atacate, în special la Boulou, la câțiva kilometri de granița cu Spania – atacuri filmate și retransmise pe rețelele sociale.
„În aceste zile, companiile de transport rutier și șoferii lor se confruntă cu situații de tensiune extremă” și cu „violență dezlănțuită”, a denunțat joi, într-un comunicat, Confederația spaniolă a transportului de marfă (CETM), una dintre principalele organizații din acest sector.
„În fiecare zi, camioanele noastre sunt jefuite. Șoferilor le este frică să conducă, deoarece manifestanții îi amenință și îi insultă”, a insistat organizația profesională, care a denunțat pasivitatea jandarmeriei franceze în fața acestor multiple atacuri.
Vorbind de la Bruxelles, Pedro Sánchez a declarat că a abordat această problemă cu președintele francez Emmanuel Macron.
„Cred că este foarte important să respectăm manifestațiile pașnice”, dar trebuie „să condamnăm ferm orice tip de acțiune violent”, a subliniat liderul socialist, apărând calitatea produselor agricole produse în Spania.
Oricum, aceste tensiuni nu au împiedicat însă cele trei principale sindicate agricole spaniole (Asaja, Coag și UPA) să anunțe marți că se alătură protestelor agricultorilor europeni, justificate, în opinia lor, de „birocrația sufocantă generată de reglementările europene”.
Denumită uneori „grădina de legume a Europei”, Spania este primul exportator european de fructe și legume.
Sectorul agricol spaniol – unul dintre cei mai mari consumatori de produse fitosanitare din Europa – se află în dificultate, în principal din cauza secetei, care a făcut ravagii în țară în ultimii trei ani.
Într-o analiză pe tema disputei, televiziunea franceză TF1 a concluzionat că afirmația cum că produsele ecologice spaniole sunt „false” este înșelătoare. Aceste produse respectă reglementările europene, puse în aplicare tocmai pentru a armoniza această denumire pe continent.
Cu toate acestea, este adevărat că, în cadrul UE, nu toate statele au aceleași caracteristici „bio”. Iar Ségolène Royal are dreptate să remarce că normele impuse de statul francez pentru înregistrarea cu această etichetă sunt mai restrictive, a scris TF1.
Agenția spaniolă de presă EFE a chestionat și autoritățile franceze pe această temă.
Iar autoritatea care gestionează produsele ecologice în Franța a certificat faptul că roșiile ecologice spaniole respectă normele, contrar celor afirmate de Ségolène Royal, scrie Swissinfo.
Agenția BIO, organismul public francez însărcinat cu dezvoltarea și promovarea produselor ecologice, a precizat pentru EFE că „un produs agricol sau procesat are sigiliul bio dacă respectă cu rigoare regulile stabilite de normele europene pentru acest sector”.
„Fie că provine din Franța, din Spania sau din alte țări europene, un produs cu etichetă bio este un produs ecologic, fără substanțe chimice de sinteză, organisme modificate genetic, coloranți, arome chimice de sinteză și modificatori de gust”, a adăugat organizația, care este responsabilă de raportarea reglementărilor europene din acest sector.
Marica13 • 04.02.2024, 17:22
Eu nu înțeleg ce e așa de greu Nu mai cumpără produsele Și dacă nu se vând nu o să mai aducă