În urmă cu câteva zile, costul aeronavei era estimat la 455 de milioane de ruble, circa 5 milioane de dolari, iar acum preţul a scăzut aproape la jumătate, fiind estimat la 260 de milioane de ruble.

„Prețul aeronavei a scăzut la jumătate. Instrucțiunile președintelui au un efect magic asupra lumii din jurul nostru”, a spus Yury Trutnev, într-un interviu acordat canalului de televiziune Rossiya-24.

Trutnev a declarat că, în urma instrucțiunilor președintelui Putin, producătorii au îmbunătățit și caracteristicile tehnice ale aeronavei. Potrivit acestuia, lungimea pistei necesare pentru aeronava Baikal a fost redusă şi a devenit de trei ori mai scurtă.

„Ceea ce este și mai important și surprinzător este că banda necesară a devenit de trei ori mai scurtă. Noi am fost însărcinați cu 1.050 de metri. Nu am știut deloc ce să fac cu ei, să fiu sincer. Pentru că noi avem 33 de benzi de 1.050 de metri în Orientul Îndepărtat. Asta e tot. Și toate celelalte nu se potrivesc. Pentru toate celelalte, niciun „Baikal” nu poate ateriza. Ieri mi s-a spus: nu, 350 de metri. Cum? De aceea mă înclin în fața lui Vladimir Vladimirovici Putin. Expresia lui face minuni”, a spus Yury Trutnev.

LMS-901 Baikal este o aeronavă ușoară multifuncțională proiectată pentru a fi utilizată pe rute aeriene locale și pentru o gamă largă de operațiuni aviatice. Este echipat proiectat să transporte până la nouă pasageri.

La 5 septembrie, Vladimir Putin a cerut accelerarea creării unei versiuni pentru pasageri a aeronavei Baikal și lansarea producției sale în serie în viitorul apropiat. Potrivit acestuia, costul și caracteristicile tehnice ale aeronavei ar trebui să fie competitive, iar prețul zborurilor cu acestea ar trebui să fie accesibil pentru cetățeni.

Yury Trutne a spus că avionul va zbura în 2026 „într-o versiune sau alta”. „Acum este foarte important să ne asigurăm că această versiune este exact ceea ce vor oamenii”, a spus Trutnev.

Atunci când a comandat aeronava în 2019, Ministerul Industriei și Comerțului a indicat că prețul nu ar trebui să fie mai mare de 120 de milioane de ruble. În octombrie 2023, Yury Trutnev a declarat că prețul aeronavei va crește la 178 de milioane de ruble, iar în august 2024, RBC, citând o scrisoare a Companiei de Stat de Leasing pentru Transport, a scris că preţul va fi de 455 de milioane de ruble.

Urmărește-ne pe Google News