Viktor Orban a folosit una dintre expresiile favorite ale lui Donald Trump, spunând a venit timpul pentru „drenarea mlaștinii” din Uniunea Europeană.
Într-o conferință de presă internațională ținută miercuri la Budapesta, Viktor Orban a declarat că recentul scandal de corupție Qatargate, în care au fost implicați mai mulți membri ai Parlamentului European, a pus sub semnul întrebării credibilitatea instituției și că el susține desființarea organismului în forma actuală.
„Maghiarii ar dori ca Parlamentul European să fie dizolvat în forma sa actuală”, a declarat Orban. El a continuat spunând că reputația legislativului european în Ungaria era deja la pământ, încă dinainte de Qatargate.
Orban a sugerat că membrii Parlamentului European ar putea fi delegați de parlamentele naționale, în loc să fie aleși.
Conferința de presă de miercuri a avut loc într-un moment de tensiune maximă în relația dintre Budapesta și Bruxelles. UE a suspendat mai bine de 12 miliarde de euro din fondurile destinate Ungariei, pedepsind astfel guvernul lui Orban pentru ceea ce Bruxelles-ul percepe a fi derapajul democratic al acestuia.
Oficialii de la Bruxelles acuză Budapesta că a luat măsuri drastice împotriva independenței judiciare, a încurajat corupția și a redus drepturile minorităților.
În ultimele săptămâni, Orban a făcut o serie de concesii pentru a debloca fondurile suspendate, dar Comisia Europeană a insistat asupra unor reforme suplimentare pentru a oferi Budapestei accesul la bani.
Eurodeputații au criticat în mai multe rânduri Budapesta. În septembrie, Parlamentul European a declarat că Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație și că va deveni „un regim hibrid de autocrație electorală” – o acuzație pe care guvernul său a respins-o.
Orban nu mai vrea sancționarea Rusiei
La tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles se adaugă lobby-ul guvernului maghiar împotriva sancțiunilor impuse Moscovei, pentru războiul din Ucraina.
Orban – considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în UE – susține că sancțiunile au fost ineficiente și că acestea au provocat mai multe daune economiilor europene decât Rusiei.
„Dacă ar fi fost după noi, nu ar fi existat o politică de sancțiuni”, a declarat miercuri Orban, adăugând că nu va susține niciun pachet suplimentar de sancțiuni împotriva Rusiei în viitor, dar nu va sta în calea adoptării acestora de către UE.
„Nu este în interesul nostru să împărțim permanent economiile europeană și rusă în două, așa că încercăm să salvăm ceea ce poate fi salvat din cooperarea noastră economică cu rușii”, a spus el.
În prezent, Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa și cu devalorizarea puternică a monedei.
În noiembrie, rata inflației a fost de peste 22%, iar forintul a scăzut cu aproape 10% față de euro, de la începutul anului.
Orban a declarat că guvernul are planuri de a reduce inflația sub 10% până în decembrie anul viitor și că va prezenta în curând o măsură ce prevede eliminarea impozitului pe venit pentru femeile de până în 30 de ani care au copii.