Cuprins:
Cipru şi Irlanda, care nu au frontiere terestre cu alte ţări ale UE, sunt singurele state membre ale UE care nu fac parte din spaţiul Schengen.
Cipru este stat membru al UE din 2004, dar nu este în Schengen
România şi Bulgaria au devenit de la 1 ianuarie 2025 membre cu drepturi depline ale spaţiului în care se circulă fără paşapoarte.
„Am abordat toate preocupările politice privind linia de demarcaţie şi finalizăm acum detaliile tehnice necesare pentru aderare”, a declarat Christodoulides în timpul unei conferinţe susţinute vineri seara la Nicosia.
El a subliniat beneficiile pe care aderarea la Schengen le va aduce Ciprului, în special în ceea ce priveşte turismul şi investiţiile, iar e echipă dedicată de la Ministerul de Externe supervizează procesul, a spus el.
Cipru este stat membru al Uniunii Europene din 2004. În timp ce ciprioţii se bucură de libertate de circulaţie în cadrul blocului celor 27 de ţări, insula din estul Mediteranei nu face încă parte din spaţiul Schengen, care include şi ţări din afara UE.
De ce nu a intrat Cipru în Schengen până acum
Cipru este însă un caz unic, deoarece insula este împărţită din 1974 între Republica Cipru în sud şi nordul ocupat de Turcia.
Dacă Cipru aderă la Schengen fără a rezolva această problemă, linia verde, în prezent o zonă tampon, ar deveni o frontieră externă cu probleme a UE, avertizează experţii.
Această schimbare ar necesita controale ale paşapoartelor la punctele de trecere, schimbând astfel statutul acestora şi putând creşte tensiunile.
Oficialii UE au avertizat că aderarea deplină la spaţiul Schengen ar necesita modificări ale Regulamentului privind linia verde, care reglementează circulaţia pe insula divizată.
Nikos Christodoulides a declarat, de asemenea, că Cipru se află în etapele finale ale eliminării obligativităţii vizei americane pentru călătorii ciprioţi.
O delegaţie americană este aşteptată să viziteze Ciprul în curând pe această temă, iar anunţurile ar trebui să urmeze cât de curând.