Activiștii locali pentru drepturile animalelor susțin că PIF a ucis anul acesta 300.000 de pisici în Cipru, însă președintele Asociației Veterinarilor, Nektaria Ioannou Arsenoglou, a spus că numărul este o exagerare. Oficial, 8.000 de feline au murit după ce au dezvoltat această boală.

Tratamentul veterinar existent pentru PIF este foarte costisitor, apropiindu-se de 2.000 de euro. Este motivul pentru care Asociația Veterinarilor din Cipru a solicitat Guvernului accesul la medicamente la „prețuri rezonabile”, iar autoritățile au decis să permită folosirea stocului său de medicamente de uz împotriva COVID pentru tratarea pisicilor.

Coronavirusul uman și cel felin fac parte din aceeași familie de virusuri, de aceea este posibilă folosirea medicamentelor dezvoltate în pandemie pentru tratarea pisicilor. Coronavirusul felin nu se transmite la om.

PIF se transmite prin fecale și suprafețe contaminate, iar anul acesta, judecând după numărul de victime, pare să aibă o agresivitate crescută, spun veterinarii din țările unde s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări și decese.

Coronavirusul felin a fost detectat în 1963, iar epidemiile precedente de PIF s-au stins fără să fi folosit niciun medicament, a precizat Arsenoglou, care crede că acum se impun măsuri pentru stoparea îmbolnăvirilor.

„Vrem să oferim asigurări că vom continua să investigăm și să ținem sub control creșterea cazurilor”, a declarat Asociația Veterinarilor din Cipru.

 
 

Urmărește-ne pe Google News