Poţi să mergi în Cipru, indiferent ce fel de vacanţă ai căuta: mişcare în natură, istorie şi religie, spa şi wellness, mâncare şi băutură, trasee tematice, o lună de miere sau o vacanţă de vară clasică, cu plajă şi valuri înspumate.

Nicosia, capitala divizată

Nicosia – sau Lefkosia, cum îi spun grecii – are ziduri medievale şi dă impresia de citadelă, dar din interiorul ei, privirile ţi se deschid spre o plajă aurie şi spre cafenele şi buticuri colorate. Ai parte aici de o lume pestriţă, diversă, iar muzeele abundă în comori naţionale – nu le rata pe cel de artă bizantină şi pe cel de istorie! Vei descoperi un oraş împărţit între două lumi. În nord se află partea turcă, unde ajungi trecând printr- un check point şi unde trebuie să prezinţi actele…

Muzeul Bizantin din Nicosia

E bine să ştii că Cipru a făcut parte din Imperiul Britanic vreo 80 de ani, aşa că limba engleză este vorbită peste tot, ba chiar cu accent foarte british. Poţi chiar să-ţi perfecţionezi pronunţia în această limbă în vacanţa cipriotă.

Vrei la munte? Mergi la Troodos

Acolo, dacă eşti biciclist, ai de unde alege. Sunt o mulţime de trasee pe care le poţi face, prin mijlocul peisajelor montane sau prin sate, cu opriri la biserici pictate. Cafenelele şi hanurile cochete sunt locuri perfecte de popas şi un prilej excelent de a descoperi bucătăria locală, cu elemente caracteristice fiecărei localităţi.

Munții Troodos

Ca să nu bâjbâi printre bunătăţile din meniu, iată şi câteva sugestii: brânză Halloumi pe grătar, stifado – carne de vită cu sos de usturoi, sau taramosalada – o salată delicioasă de peşte. Şi dacă tot vorbim despre mâncarea din Cipru, în caz că plecaţi în gaşcă, vă zic doar atât: meze! Este o masă tradiţională cipriotă, care ajunge şi la 30 de feluri de mâncare.

Ceri meze la restaurant şi ei încep să-ţi aducă platouri asezonate cu legume la grătar, sosuri, carne gătită în fel şi chip şi pită, pâinea lor. Iar când chelnerul îţi va spune: “Kopiaste ke kali orexi!” adică, “Bine ai venit şi poftă bună!”, e vremea să te bucuri de mâncărurile delicioase!

Aici te bucuri de festivaluri şi carnavaluri

Festivalul florilor (Limassol)

Lemesos, Larnaca, Ammochostos. În aceste oraşe vei vedea cum zilele de vacanţă devin tot mai lungi. În tot cursul anului au loc festivaluri şi carnavaluri care celebrează fie zeităţi, fie momente din istoria locurilor, toate asezonate cu petreceri la care vinul local curge fără oprire şi sunt servite prăjituri delicioase cu struguri. În Limassol, de exemplu, în mai se desfăşoară un festival dedicat florilor, iar în septembrie, unul dedicat vinului.

Curs de istorie şi cultură, în Pafos

În Pafos, vei descoperi, în mijlocul unui peisaj rural de vis, un castel medieval plin de poveşti frumoase. În această regiune se află şi Parcul Naţional Akamas şi plaja Lara, care e plină de ţestoase.

Castelul medieval din Pafos

Tot aici găseşti Baia Afroditei sau Stâncile Afroditei, loc plin de legende, dar tu vei merge în primul rând pentru peisaje şi o baie în mare. Nu departe se află şi Agios Neofytos, o mănăstire ascunsă într-o vale pitorească, ce datează de pe la 1200. Dacă vrei să urci puţin pe munte, caută Valea Cedar, care e înconjurată de păduri şi creste montane. Acolo poţi vedea mufloni la păscut.

Agios Neofytos (Pafos)

Unde faci plajă

În Cipru sunt 57 dintre plajele europene certificate cu Blue Flag. Aşadar, plajele sunt curate şi sigure, hotelurile sunt elegante, iar serviciile, de bună calitate. Limassol este al doilea oraş din Cipru şi are plajele cele mai întinse. Larnaca este al treilea oraş ca mărime, e port la mare şi are şi aeroport. Plajele din Larnaca nu sunt foarte mari, dar aria de promenadă e foarte bine pusă la punct, cu locuri de popas, palmieri şi flori pretutindeni. Sunt însă şi alte plaje celebre care te aşteaptă în vacanţa aceasta: Pafos, Ayia Napa, Protaras, Kyrenia.

Monumente UNESCO pe care să nu le ratezi

  • Situl arheologic de la Pafos, care atestă civilizaţii foarte vechi pe aceste locuri.
  • Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos, care sunt acoperite de cele mai frumoase picturi din perioada bizantină.
  • Vestigiile arheologice de la Choirokoitia, ce datează din perioada neolitică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News