Reprezentanţii mai multor ONG-uri sunt prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură. Aceştia au mai multe bannere pe care le afişează din balcoane – „Parlamentarii României, teroriştii democraţiei”, „Plutonul de execuţie al democraţiei”, „Democraţia nu e un lux”. Deşi cei care asigură ordinea în plen au încercat să-i convingă să dea jos bannerele, ONG-iştii nu au renunţat.
Sub ochii lor, parlamentarii dezbat moţiunea de cenzură, intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol”. Parlamentarii opoziţiei poartă banderole tricolore şi au steguleţe tricolore cu gaură în mijloc şi afişe pe care scrie „Libertate”. Premierul Emil Boc le-a solicitat parlamentarilor să respingă moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, spune că moţiunea de cenzură este însă una fără şanse. „E o moţiune fără şansă. Nici măcar opoziţia nu a venit să şi-o susţină. Probabil că mulţi colegi din opoziţie sunt deja la tăierea porcului. Dar asta este, ne facem datoria şi stăm să se termine dezbaterile”, a declarat Elena Udrea.
Moţiunea de cenzură intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol” a fost depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor, pentru aprobare fiind necesare 234 de voturi. Grupurile PSD şi PNL totalizează însă doar 215 parlamentari.
Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură ar fi necesare 234 de voturi.
Grupurile PSD şi PNL numără în total 215 parlamentari, iar cele ale coaliţiei 244. De asemenea, există şi cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi unui grup parlamentar. Parlamentul are în prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante. Astfel, USL ar trebui să mai convingă cel puţin 19 parlamentari să voteze moţiunea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro