”Am făcut o propunere către Consiliul General, păstrarea cailor și a câinilor la circ”, a spus Stanoevici, care a menționat că și termenul de ”animale sălbatice”, folosit în legislație, este unul vast și ar trebui clarificat.
”Celelalte animale vor fi văzute în grădini zoologice, în spații rezervate. Noi încercăm să creăm un spațiu, dacă litigiul cu terenul acela se va rezolva, pentru a crea un spațiu de mini-grădină zoologică, pentru a permite copiilor, care sunt publicul nostru țintă, primordial, să vadă animelele, dar nu într-o cușcă”, a spus directorul, precizând că o altă variantă ar fi să se găsească, împreună cu Primăria un alt spațiu unde să fie ținute aceste animale sălbatice sau relocarea lor în grădini zoologice din țară sau din câteva orașe europene, precum Viena, Berlin și Praga, unde se află cele mai mari astfel de grădini zoo.
Întrebat de ce Circul propune păstrarea cailor și a câinilor în spectacole, el a explicat că în viața curentă, atât caii cât și câinii sunt foarte prezenți, fiind folosiți de către jandarmi, caii sunt prezenți la probe olimpice de dresaj și la curse.
Bogdan Stanoevici spune că nu este posibil să se stabilească impactul bugetar al interzicerii animalelor la circ, pentru că nu au mai avut loc spectacole cu public.
Suntem pe cale să pregătim un alt spectacol, pe care îl vom face în colaborare cu Teatrul Creangă, este vorba despre cartea Junglei”, a anunțat directorul, precizând că în spectacol, animalele vor fi reprezentate de oameni costumați.
”Niciodată, în circ animalele nu au fost chinuite, pentru că nu au cum. Dresajul, au fost multe speculații, dar ce înseamnă dresaj cu biciul nu este o tortură, este o prelungire a mâinii. Pregătirea unui cal sau a unui câine nu poate dura mai mult de 30 de minute, capacitatea de concentrare se pierde. Nu există șocuri electrice, care din păcate sunt folosite curent de unii proprietari”, spune directorul Globus.
El afirmă că, chiar și tigrii, care încă nu au fost relocați, sunt scoși zilnic și plimbați în arenă, cu toate mijloacele de protecție.
Deputații din comisia de agricultură au amânat cu două săptămâni o decizie în privința proiectului de lege privind interzicerea animalelor la circ. Asta cu atât mai mult cu cât sunt aleși care consideră că animalele trebuie să fie în continuare prezente în spectacolele artistice.
Ultimul spectacol cu animale la Circul Globus a avut loc pe 19 februarie. Primăria Capitalei a decis pe 30 ianuarie interzicerea dresurii de animale la Circul Globus. Atunci, primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat că spectacolele circului Globus nu vor mai cuprinde numere care presupun dresura de animale, respectând în acest fel o tendință europeană și mondială.