„Este prima dată în ultimii zece ani de zile când am văzut în județ cireși înfloriți toamna. Pe lângă aceștia și prunii, gutuii, vișinii au reînflorit. Aceasta este o reacție biologică la seceta prelungită care s-a manifestat în județul Giurgiu în lunile iulie și august. Pomii își pierduseră deja frunzișul din cauza secetei, încheiaseră ciclul biologic, dar acum, după manifestarea ploilor și ca urmare a temperaturilor de aproximativ 20 de grade Celsius pe timpul zilei și-au recăpătat vigoarea. E ultima suflare! Pentru că nu au parcurs toată etapa biologică și pierduseră învelișul foliar, acum au o reacție fiziologică la o situație anormală și au reînflorit”, a declarat, pentru Agerpres, directorul tehnic al Direcției Silvice Giurgiu, Constantin Bicu.

Specialiștii spun, totuși, că nu se va ajunge mai departe de înflorire, deoarece fenomenul va fi oprit de prima brumă. „Deținătorii de pomi și livezi trebuie să știe că această reînflorire din luna octombrie nu va împiedica ciclul biologic al pomilor pentru anul viitor și aceștia vor înflori din nou în primăvară”, a completat Constantin Bicu.

În satele din sudul județului Giurgiu, pe lângă pompii fructiferi a înflorit și liliacul, fenoment întâlnit anul trecut și la Botoșani, care răspândește un miros îmbietor, combinat cu cel al strugurilor copți care nu au fost culeși încă.


Citește și: REPORTAJ VIDEO: Istoria Pieţei de Flori, spusă de cea mai bătrână florăreasă. Tanţa Buştei, prietenă cu Bambina şi Fane Celofan


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News