Priveliștile pitorești, care îți taie răsuflare, îi întâmpină pe cei care vor să descopere Petreștiul, o veche urbe săsească situată la patru kilometri de Sebeș, pe drumul spre stațiunea Șușag. Aici se află cireșul care l-a fascinat pe Lucian Blaga atât de mult încât i-a dedicat o poezie.

– Negrule, cireşule,

gândul rău te-mprejmuie.

Jinduiesc la taine coapte

guri sosite-n miez de noapte”

Potrivit localnicilor, cireșul de 135 de ani a rodit în primăvara aceasta și are o producție impresionantă de fructe.

Cireșul lui Lucian Blaga e cel mai mare din Europa

sursă foto: rador.ro

Cu o înălțime de peste 20 de metri și o circumferință a coroanei de peste 50 de metri, este considerat de specialiști cel mai are cireș din Europa.

Numită „Beiwerk” de oamenii locului, zona în care se află arborele impunător era odinioară punctul de întâlnire al poetului Lucian Blaga cu nepotul său Dorin Pavel. Aceștia veneau pe Valea Sebeșului pentru a discuta despre situația tumultoasă a țării, scrie opiniatransilvana.ro.

„La Petrești în Beiwerk se întâmplau următoarele. A fost adusă o familie din Italia (procomuniști specialiști în hârtie) sunt și acum descendenți în Petrești. Aceștia au venit și chiar au preluat fabrica de hîrtie Petrești la naționalizare. Dorin Pavel a scris în Beiwerk marele plan energetic național (chiar acolo sub cireș) iar unchiu său, Lucian Blaga, era nevoit să asiste la tot ce urma și se plănuia aici sub acest cireș. Era un loc conspirativ. Puțin e cunoscut că de fapt Blaga era nevoit uneori să participe la partide de vânătoare și pescuit împreună cu Sadoveanu. Cu toate că el era clar un anticomunist, iar Sadoveanu și nepotul său Dorin Pavel un procomunist sovietic” a povestit Constantin Binder, proprietarul cireșului.

În fiecare an, zeci de turiști vin pe Valea Sebeșului să vadă faimosul cireș despre care au auzit în poeziile lui Blaga. După ce a înflorit, cireșul ar încărca cu energie pozitivă zona, după cum mărturisesc localnicii.

sursa foto: opiniatransilvana.ro

Urmărește-ne pe Google News