Războiul purtat de Israel pentru eradicarea Hamas, în urma masacrului din 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morți, ar putea să se extindă dincolo de Fâșia Gaza.

Asta în condițiile în care Cisiordania – unde locuiesc 3 milioane de palestinieni și aproximativ 500.000 de israelieni – pare a fi în pragul unei explozii, scrie The Guardian.

Duminică, armata israeliană a efectuat un raid aerian asupra unei moschei din mijlocul unei tabere de refugiați din orașul Jenin – despre care Israelul spune că era folosită ca „centru de comandă” de către Hamas și Jihadul Islamic pentru a planifica atacuri teroriste. Două persoane au fost ucise și alte câteva rănite.

Deși loviturile aeriene erau obișnuite în Gaza, cu mult înainte de ultima escaladare, acestea sunt relativ rare în Cisiordania ocupată de Israel, care, spre deosebire de Gaza, nu este guvernată de Hamas, ci de Autoritatea Palestiniană rivală, condusă de Fatah.

Un raid al forțelor israeliene în tabăra de refugiați Nur Shams se soldase, joi, cu moartea a 13 palestinieni, inclusiv cinci copii, precum și a unui soldat israelian. Soldatul a fost primul israelian care a murit în Cisiordania de la 7 octombrie, potrivit datelor ONU.

„Suntem extrem de alarmați de deteriorarea rapidă a situației drepturilor omului în Cisiordania ocupată și de creșterea numărului de cazuri de utilizare ilegală a forței letale”, a declarat Ravina Shamdasani, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Un număr record de palestinieni uciși

În multe privințe, războiul pare că a ajuns acum și în acest teritoriu palestinian.

Cel puțin 95 de palestinieni au fost uciși de soldați israelieni și coloniști înarmați în Cisiordania, începând cu 7 octombrie, potrivit oficialilor palestinieni, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai sângeroasă perioadă din ultimii 15 ani.

Iar anul acesta este pe cale să devină cel mai mortal an pentru locuitorii din Cisiordania, de când ONU a început să monitorizeze numărul de decese, în 2005, arată o statistică citată de New York Times. De asemenea, peste 1.400 de palestinieni au fost reținuți.

„Cisiordania va lua foc!”. Temeri tot mai mari că războiul Israelului pentru eliminarea Hamas se va extinde dincolo de Gaza
Numărul palestininilor uciși de israelieni în Cisiordania în ultimii ani. Surse: ONU (cifre istorice), Ministerul palestinian al Sănătății din Cisiordania (cifre începând cu 7 octombrie), New York Times.

În Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a ocupat în 1967, tensiunile se amplifică și în alte moduri. Autoritățile israeliene au luat măsuri drastice împotriva manifestărilor de solidaritate și identitate palestiniană, atât în interiorul, cât și în afara granițelor.

Intensificarea violențelor din acest an în Cisiordania este acum „pe steroizi”, a avertizat pentru revista Time Mairav Zonszein, analistă la International Crisis Group, un think-tank cu sediul la Tel Aviv.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Singura diferență, a spus ea, este că acum intensificarea are loc „fără să existe atâtea forțe (militare israeliene) pe teren și fără să i se acorde atenție din partea presei”.

„Așadar, este o situație foarte periculoasă și precară”, a subliniat Zonszein.

Atacuri necontrolate împotriva palestinienilor

Organizația israeliană pentru drepturile omului B’Tselem a explicat că aceste decese au fost însoțite de noi restricții privind circulația palestinienilor în Cisiordania (care este deja sever restricționată de zeci de puncte de control militare israeliene), precum și de o creștere a violențelor comise de coloniștii israelieni care au vizat comunitățile palestiniene la est de Ramallah, în Valea Iordanului și în sudul dealurilor Hebronului.

„B’Tselem a primit rapoarte despre coloniști care au intrat în comunitățile palestiniene, uneori înarmați și adesea escortați de soldați, și au atacat locuitorii, în unele cazuri amenințându-i cu arma sau trăgând asupra lor”, a declarat organizația într-un comunicat de presă recent, adăugând că opt comunități palestiniene cu peste 450 de persoane au fost forțate de atunci să își părăsească locuințele în ultima săptămână.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

„Evenimentele de pe teren indică faptul că, sub acoperirea războiului, coloniștii desfășoară astfel de atacuri practic necontrolate, fără ca nimeni să încerce să îi oprească înainte, în timpul sau după comiterea faptelor”, a mai spus B’Tselem, potrivit The Times.

Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit cărora unii soldați israelieni ar fi participat la atacurile asupra palestinienilor. Într-un astfel de incident, care a avut loc la câteva zile după atacul Hamas din 7 octombrie, un grup de soldați și coloniști ar fi torturat și agresat trei bărbați palestinieni în Cisiordania, scrie Time.

„Coloniștii și statul au o agendă clară de preluare a terenurilor și acesta este un motiv important pentru care exercită violența”, a spus Zonszein. „Dar există, de asemenea, un sentiment de răzbunare atunci când are loc un atac împotriva israelienilor”, a adăugat ea.

Autoritatea Palestiniană a ajutat la reprimarea manifestațiilor pro-Gaza

În ciuda unor proteste în Ramallah și Nablus împotriva atacurilor aeriene israeliene din Gaza, nu au existat escaladări majore în Cisiordania – cel puțin nu încă. Khalil Shikaki, directorul Centrului palestinian pentru cercetare politică și sondaje din Ramallah, a explicat pentru Time că acest lucru se datorează parțial faptului că Fatah nu a organizat nicio demonstrație.

„Autoritatea Palestiniană se concentrează în acest moment pe prevenirea oricărui tip de destabilizare în Cisiordania, de teamă că, dacă acest lucru se va întâmpla, acest lucru va aduce violență și în Cisiordania și că această violență ar putea fi de fapt îndreptată împotriva Autorității Palestiniene și ar putea amenința supraviețuirea acesteia”, a spus Shikaki.

Hamas, scrie The Guardian, menține celule active în Cisiordania și un anumit sprijin popular – gruparea islamistă a alimentat violențele și aici. Dar o nouă generație de luptători, concentrată în principal în Nablus și Jenin, este doar vag afiliată la facțiunile cunoscute, cum ar fi Hamas și rivalii lor seculari, Fatah.

Valul crescând de violență pune presiune asupra Fatah, care domină Autoritatea Palestiniană semiautonomă și care este considerată în general ca fiind nedemocratică și coruptă după 16 ani fără alegeri.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității, are 88 de ani, dar a refuzat să numească un succesor. Teritoriul se confruntă cu un grav vid de putere atunci când acesta va pleca sau va muri în funcție.

Autoritatea Palestiniană este, de asemenea, profund nepopulară, deoarece cooperează cu Israelul în probleme de securitate și a pierdut deja controlul asupra mai multor tabere din Cisiordania în favoarea milițiilor în ultimul an sau doi.

Forțele sale de securitate au reprimat protestele împotriva războiului din Gaza cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, ceea ce a contribuit și mai mult la ideea că nu mai reprezintă poporul palestinian.

„Mai devreme sau mai târziu, situația din Cisiordania va lua foc”, a avertizat pentru The Guardian Jalal Zakout, membru al Consiliului Național Palestinian din Ramallah.

„Este o situație foarte periculoasă. Israelul a încercat să împartă Cisiordania și Gaza, dar noi toți suntem palestinieni. Ceea ce se întâmplă acolo nu poate să nu aibă efect aici și în Ierusalim”, a spus el.

Restricții în Ierusalim

Între timp, în Ierusalim, există o tensiune între jumătatea estică, predominant palestiniană, și jumătatea vestică, evreiască. „Străzile nu sunt goale, dar sunt departe de a fi pline”, a observat Daniel Seidemann, un avocat din Ierusalim și expert în relațiile israeliano-palestiniene din oraș. „Mulți oameni stau acasă”, a adăugat el.

Poliția a adus blocuri de beton care au fost folosite în trecut pentru a sigila cartierele palestiniene. Au existat, de asemenea, relatări recente potrivit cărora poliția israeliană confiscă telefoane, într-o campanie fără precedent de reprimare a libertății de exprimare în țară.

Omar Haramy, directorul organizației ecumenice palestiniene Sabeel, a declarat pentru Time că telefoanele multor palestinieni din Ierusalimul de Est au fost percheziționate – și, în unele cazuri, chiar distruse – de către poliția israeliană în ultimele săptămâni.

„Dacă văd ceva care (indică) că ești simpatizant al discursului palestinian, în 99% din cazuri sparg telefonul”, a spus el.

Manifestările israeliene de susținere a palestinienilor se soldează și ele cu arestări. Organizația israeliană Adalah a declarat că cel puțin 100 de israelieni au fost reținuți din cauza unor postări pe rețelele sociale în care își arătau simpatia pentru palestinienii din Gaza.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (20)

ionels   •   26.10.2023, 15:01

Sigurat ca acest razboi se va extinde.

nicoleta1   •   26.10.2023, 12:17

Toate tarile sunt panicate ,razboiul este aproape

Catalin199423   •   26.10.2023, 11:40

Doar de o mica scânteie a fost nevoie ca un conflict mocnit de atâția ani sa se aprinda,însă cu o mai mare amploare ca niciodată parca. Și cred că pacea sau starea de liniște în aceste regiuni vor veni mai greu ca oricand. Totul a escaladat foarte mult și foarte repede și se pare că tot mai multe regiuni în care trăiau atât palestinieni,cât și israelieni vor lua practic "foc". Pace în lume fraților!!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI