- „Aştept să nu fiu bolnav şi, sănătos fiind, să-mi pot onora obligaţiile pe care le am sau care mi le impun. Şi să am bucuriile pe care existenţa poate să le ofere unui om care munceşte şi căruia îi place viaţa”.
- „Mă sperie prostia omenească şi lipsa de coerenţă, atunci când este vorba de orientarea societăţii către un destin organic, economic, politic şi social. Mă sperie inconsistenţa politică a momentului, falsele iluzii ce ne sunt induse şi îndepărtarea de subiectul principal al existenţei noastre care este, până la urmă, respectul faţă de noi înşine şi faţă de omul de vizavi”.
- „Teatrul costă puţin şi oferă mult mai mult decât poate să ofere o distracţie pasageră sau o plăcere oarecare”.
- „În noaptea aceasta o să dorm puţin, dar fericit…”.
- „Teatrul nu moare şi nu va muri niciodată, el evoluează în dispreţul vieţii curente”.
Celebrul actor şi manager la Teatrului Naţional Bucureşti a fost internat în urmă cu mai bine de o lună după ce a acuzat o stare febrilă. El trebuia să participe zilelea acestea la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași, însă nu a putut să meargă din cauza stării de sănătate. Duminică seară, Ion Caramitru a decedat.
Viața și activitatea lui Ion Caramitru
Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl, în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.
A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii.
Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990 şi director al Teatrului Naţional Bucureşti.
În cariera sa, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.
În lunga sa carieră, Ion Caramitru a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, printre care:
- Premiul revistei Cinema pentru interpretare, 1976
- Premiul Asociaţiei Cineaştilor, 1980
- Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, 1984
- Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Teatru „Actor al Europei”, Prespa, Macedonia, 2016.
Decoraţiile şi distincţiile primite
- Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord)
- Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa 1997)
- Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000
- Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi, 2008
- Crucea Casei Regale a României
- Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, 2017
- Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la Bucureşti, 2017
- Cetăţean de onoare al Bucureştiului, 2017
- Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, 2006
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro